Alimentatia. Factor decisiv pentru sanatatea parului
Parul este una dintre podoabe cele mai de pret oferite omului de natura. Insa ca orice lucru supus schimbarii, sub incidenta timpului si a factorilor de mediu, el necesita permanent o atentie speciala. Nu ne referim doar la spalare sau la balsam, ci urmarim un aspect care influenteaza din umbra sanatatea parului. Acesta este alimentatia.
Specialistii atrag atentia ca un par frumos incepe cu o dieta sanatoasa iar daca dorim intr-adevar sa ne bucuram de el, trebuie sa nu scapam din vedere urmatoarele alimente:
1. Somonul – Desi carnea gustoasa a acestui peste este o sursa veritabila de proteine si vitamina D (ambele recunoscute datorita beneficiilor aduse parului), adevaratele vedete raman acizii grasi omega-3. Organismul tau nu are capacitatea de a sintetiza singur aceste substante, prin urmare este foarte important sa ii oferi sprijin, iar cel mai simplu mod este sa mananci somon. Circa 3% din compozitia firului de par sunt acizi grasi omega-3.
2. Nucile – sunt singurele fructe din categoria lor care ofera o cantitate semnificativa de acizi grasi omega-3. Acestea sunt de asemenea bogate in biotina si vitamina E, avand capacitatea sa combata deteriorarea ADN-ului celular. O cantitate prea redusa de biotina poate conduce la pierderea parului. Nucile mai ascund cupru, substanta minerala ce ajuta la mentinerea culorii parului si a luciului sau.
3. Ouale – Surse veritabile de proteine, ouale sunt totodata purtatoarele a 4 elemente cheie: zinc, seleniu, sulf si fier. Cel din urma este important prin faptul ca ajuta celulele sa transporte oxigenul la foliculii de par. Dupa cum se stie, anemia sau lipsa fierului din organism, reprezinta o cauza majora de pierdere a parului, mai ales la femei.
4. Iaurtul grecesc - Pentru un par bogat si sanatos, include in dieta iaurtul grecesc, o optiune foarte buna datorita continutului scazut de grazime si continutului bogat in proteine, vitamina D si vitamina B5, adesea inclusa in produsele cosmetice pentru ingrijirea parului. Anumite studii au descoperit ca vitamina D are direct legatura cu nivelul de sanatate al parului.
5. Spanacul - Fierul, beta carotenul, folatii si vitamina C pe care ii contine spanacul, intretin sanatatea foliculilor de par si mentin o circulatie sanatoasa a sangelui la nivelul scalpului.
Sursa foto: npr.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Sapte alimente pentru oase puternice si sanatoase
1. Laptele: prima recomandare atunci cand ne dorim sa avem oase puternice si rezistente, laptele integral sau degresat (daca vrem sa reducem totusi numarul de calorii) este esential pentru sanatatea intregului organism.
-
Tratamente naturiste pentru fata: peeling cu migdale
Ingrijirea corporala este foarte importanta, atat pentru aspectul exterior cat si pentru sanatatea organismului. Orice persoana ar trebui sa tina cont de acest lucru, deoarece frumusetea si sanatatea ne fac sa ne
-
5 sfaturi pentru stimularea metabolismului si bunei dispozitii
Facand cateva mici ajustari dietei pe care o urmati puteti sa stimulati buna dumneavoastra dispozitie de zi cu zi dar si metabolismul. Beneficiile nu sunt putine si au o insemnatate uriasa pentru sanatatea generala.
-
Capcanele din birou afecteaza sanatatea
In birou exista o gramada de riscuri pentru sanatatea organismului dar si a psihicului nostru: unelte periculoase si riscante, munca monotona
-
Optati pentru superfood in loc de junkfood
Termenul de "superfood" desemneaza acele produse alimentare care au un continut ridicat de fitonutrienti si care ofera beneficii suplimentare multiple pentru sanatatea noastra.