Capcanele din birou afecteaza sanatatea
In birou exista o gramada de riscuri pentru sanatatea organismului dar si a psihicului nostru: unelte periculoase si riscante, munca monotona, colegi nepotriviti, zilnic aceleasi lucruri, acelasi traseu, aceeasi atmosfera monotona si nesatisfacatoare.
Un studiu australian a facut mai multe cercetari pe plan international despre incaperile care sunt destinate pentru desfasurarea activitatilor intr-o firma, iar concluzia a fost coplesitoare: in 90% din cazuri birourile open-space au o influenta negativa asupra psihicului si a sanatatii. Angajatii ajung sa fie mai stresati fata de cei care au propriul birou, racesc mai des, iar in total mai putin productivi decat in unitatile mai mici de lucru. Cercetatoii sustin ca prin economisirea spatiului angajatorul nu castiga deloc mai mult, din contra, cei care lucreaza isi aduc un aport mult mai mic din cauza zgomotului mai mare, a agitatiei, a pierderii sferei private si a sentimentului ca sunt vesnic supravegheati, urmariti.
Munca de birou afecteaza sanatatea fizica, iar cauza este de cele mai multe ori faptul ca stam intr-o pozitie pe scaun. Ideal ar fi sa alternam munca la care stam asezati la birou cu cea mai activa. Medicii oftalmologi estimeaza ca in viitor persoanele fara ochelari vor reprezenta o exceptie.
Monitorul calculatorului oboseste ochii foarte tare tocmai pentru ca acestia stau concentrati ore in sir la aceeasi distanta pe obiecte mici, aproximativ de aceeasi dimensiune. De aceea este bine sa facem uneori cate o pauza, sa ne uitam pe geam, undeva in departare, sa ne "relaxam" privirea.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Trei plante recomandate pentru birou
Planta paianjen sau Voalul miresei este o alta alegere foarte interesanta, mai ales din punct de vedere estetic, dar si pentru ca este o planta rezistenta si care nu are nevoie de atentie deosebita.
-
Gradina de legume in luna noiembrie
Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.
-
Pentru ochi sanatosi nu scapa luteina din vedere!
In urma cu aproape doua decenii, optometristul Stuart Richer observa ca la pacientii cu degenerare maculara – o afectiune oftalmologica ce afecteaza unul din opt americani – simptomele se amelioreaza cu multivitamine.
-
Fructarianismul - un stil alimentar controversat
Fructele sunt intotdeauna binevenite in alimentatia zilnica, fiind gustoase si deosebit de hranitoare pentru organism. Dar cine s-ar fi gandit ca pot sta chiar la baza unui stil de viata?
-
Cura de detoxifiere a organismului cu ajutorul uleiului
Organismul nostru este obisnuit cu substantele si germenii daunatori existenti in alimente si in mediul inconjurator