Pentru ochi sanatosi nu scapa luteina din vedere!
In urma cu aproape doua decenii, optometristul Stuart Richer observa ca la pacientii cu degenerare maculara – o afectiune oftalmologica ce afecteaza unul din opt americani – simptomele se amelioreaza cu multivitamine.
Studiile ulterioare au aratat ca responsabile pentru acest fapt sunt substantele antioxidante, iar dintre ele mai cu seama doua: luteina si zeaxantina. Recent, Richer a testat direct efectele luteinei pe 90 de subiecti. Cei care au consumat 10 mg de luteina in fiecare zi timp de un an, si-au redobandit din calitatile vizuale pierdute. Claritatea vederii si contrastul culorilor au crescut, iar riscul orbirii a devenit mult mai mic.
In statele din vestul Europei, degenerarea maculara intervine uneori chiar inainte de implinirea varstei de 50 de ani, iar in cel mai rau caz, persoanele in cauza ajung sa orbeasca. Macula lutea, sau pe intelesul tuturor “pata galbena”, este acea parte a retinei responsabila pentru acuitatea vizuala.
Mai toate activitati zilnice, sofatul, cititul, pana si lovirea unei mingi sau recunoasterea trasaturilor faciale ale oamenilor necesita o vedere maculara buna. Numai ca in organismul uman, luteina si zeaxantina provin exclusiv din dieta. Se recomanda consumul de legume crude sau fierte usor. Cartofii dulci, rosiile, morcovii, ardeii au un continut crescut in aceste doua substante nutritive.
Dar luteina este o substanta care se gaseste in multe alte alimente de baza. Ne bucuram de ea de fiecare data cand mancam legume precum varza sau spanac, dar si kiwi, dovleac, porumb, struguri rosii ori galbenus de ou. Un bol de popcorn este intotdeauna o gustare buna, la fel si o tortilla de porumb umpluta cu legume.
Usturoiul si ceapa prezinta, de asemenea, un continut bogat de sulf, necesar producerii de glutemina, un important antioxidant atat pentru ochi, cat si pentru intregul organism. Omega 3 din somon sau ton ajuta la protejarea tesutului ocular si previne uscarea sa. De aceea, este recomandat sa consumi macar 2 portii de peste pe saptamana.
Luteina impreuna cu zeaxantina ajuta la filtrarea luminii albastre nocive si blocheaza actiunea ei nociva asupra retinei. In testele lui Stuart Richer, densitatea pigmentului galben macular, care se crede ca degenereaza o data cu varsta, a crescut cu 40%. Sa nu uitam nici ca “lentilele” ochilor trebuie sa beneficieze, indiferent la ce varsta ne referim, de mari cantitati de vitamina C si vitamina E.
Sursa foto: articles.elissagoodman.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Afinele Late Blue, o alegere inspirata pentru fructe dulci si aromate
Soi hidrid de afin cu o productie anuala buna, fructe mari si dulci, cu aroma intensa si perfecte atat ca gustare, cat si pentru diverse deserturi, Late Blue nu are nevoie (din fericire) de tratamente speciale de intretinere.
-
Cinci legume si fructe pentru ochi sanatosi
Pentru ca o dieta echilibrata, bogata in anumite fructe si legume, ne poate ajuta sa ne mentinem ochii sanatosi cat mai multa vreme
-
Cinci plante pentru reducerea anxietatii
Lavanda: una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate flori, planta ce este cultivata intensiv de cunoscatori in principal pentru a obtine uleiul esential de lavanda, delicata lavanda este una dintre cele mai bune alegeri daca avem nevoie de o floare pentru interiorul casei. Nu este foarte pretentioasa, dar parfumul ei relaxeaza sistemul nervos si muscular, aduce un somn mult mai linistit si pe termen lung scade anxietatea si ajuta la inlaturarea depresiei cronice.
-
Afinele, un dar natural pentru ochi sanatosi
Nu sunt afinele primele de care ne amintim vorbind de frumusetea ochilor, insa poate ar fi bine sa se intample macar de acum inainte. Studiile au aratat ca acestea au calitatea reala de a ne face ochii mai frumosi, nefiind vorba de nicio exagerare sau iluzie la mijloc.
-
Masca pentru par uscat cu avocado si ulei de masline
In anotimpul cald, parul nostru are nevoie de ingrijirea necesara pentru a fi matasos si a nu-si pierde din stralucire. De aceea, este bine sa il hraniti prin aplicarea unei masti preparata chiar de dumneavoastra.