Vitamina A
Precursorul vitaminei A este beta-carotenul care, fiind in stare naturala, nu este toxic. Beta-carotenul este un antioxidant impotriva radicalilor liberi care sunt produsi de corp.
Aceasta vitamina este stocata in stratul de grasime al corpului tau. Luata in cantitate mare, vitamina A sintetica poate fi toxica. Cantitatea de vitamina A se masoara prin Echivalentul de Retinol.
Eliberarea de radicali liberi in corp poate duce la probleme de sanatate. Cercetari medicale recente arata ca alimentele bogate in beta-caroten reduc riscul producerii cancerului.
Proprietati:
- asigura frumusetea parului si a pielii;
- ajuta in formarea unei structuri osoase sanatoase si in cresterea dintilor, la copii;
- este esentiala in vedere in special pe timp de noapte;
- ajuta la regenerarea tesuturilor;
- reduce pericolul unor infectii;
- ajuta in protejarea mucoasei nazale, a gurii si a plamanilor;
Carente:
- pierderea vederii pe timp de noapte;
- piele uscata;
- pierderea gustului;
- pierderea parului;
- cresterea riscului unei infectii;
- dificultati in crestere;
- dinti si gingii cu probleme;
Excese:
Toate aceste inconveniente sunt valabile numai pentru vitamina A de origine sintetica (suplimente medicamentoase):
- distrugerea ficatului;
- greturi;
- pierderea parului;
- dureri de cap;
- dureri osoase;
- piele uscata si buze crapate;
- pierderea apetitului;
- dificultati la nastere;
- cresterea oaselor anormal;
- caderi nervoase;
Alimentele ce contin vitamina A:
Alimentele cu cel mai bogat continut de vitamina A sunt:
- morcovi;
- cartofi dulci;
- ficat;
- mango;
- spanac;
- caise;
- lapte;
- branza;
- oua;
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Terapii si retete naturiste cu leustean
O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.
-
Sase motive pentru care este bine sa mananci pepene rosu
Dulce si aromat, sinonim cu lunile de vara si unul dintre deserturile preferate, pepenele rosu este o alegere excelenta in zilele calduroase: hidrateaza intregul organism, satisface pofta de dulce, este o buna sursa de vitamina A, C, are carbohidrati, fibre si putine calorii.
-
Cinci motive pentru care este bine sa mananci mai des broccoli
Broccoli este o excelenta sursa de vitamina A, B, C si K, dar si de potasiu, acid folic, fosfor sau mangan, alaturi de antioxidanti.
-
De ce este bine sa mancam fasole verde
O excelenta sursa de vitamine, fasolea verde este plina de proteine, carbohidrati si vitamine, fie ca este vorba de vitamina A (ce mentine tineretea pielii si previne anumite boli cronice), K (regenereaza celulele si mentine sanatatea sistemului osos) sau C, dar este si o buna sursa de fier sau fibre, esentiale pentru buna functionare a sistemului digestiv.
-
Cinci sucuri naturale pentru un sistem imunitar mai puternic
Portocalele si in general citricele inseamna inainte de toate vitamina C, antioxidanti, vitamina A si zinc (portocalele), si pot fi stoarse pentru suc sau, de ce nu, pot fi gustarea ideala pentru cei mici si cei mari deopotriva.