Cinci sucuri naturale pentru un sistem imunitar mai puternic
1. Sucul proaspat de portocala, grepfrut, lamaie (cu miere sau amestecat cu sucuri de fructe dulci)
O solutie clasica pentru perioadele reci ale anului – si in general pentru orice anotimp – portocalele se gasesc usor, sucul este gata imediat, si simplu sau cu putina miere este nu doar delicios, dar poate sa ajute sistemul imunitar. Portocalele si in general citricele inseamna inainte de toate vitamina C, antioxidanti, vitamina A si zinc (portocalele), si pot fi stoarse pentru suc sau, de ce nu, pot fi gustarea ideala pentru cei mici si cei mari deopotriva.
2. Morcovii cruzi pot fi folositi in salate, pot fi serviti ca gustare sau desert (au si putine calorii) sau se poate pregati imediat un suc gustos si sanatos
Cu multa vitamina A (nu este un mit), potasiu si vitamina B-6, banalul morcov poate sa aspire la statutul de superaliment, si nu intamplator este recomandat pentru toate varstele, fie crud, fie preparat termic. Ideal este sa il consumam proaspat, sub forma de suc, ras (cu morcov, putina lamaie, telina, mar, intr-o salata pentru toate perioadele anului) sau sa taiem morcovii sub forma de betisoare crocante.
3. Rosiile nu trebuie sa ramana doar in salate, ci sunt bune si sub forma de suc, proaspat pregatit in casa sau (in lipsa rosiilor proaspete) cumparat la cutie
Cu gust placut, vegetal, dulceag si aromat, sucul de rosii poate sa fie mai mult decat un ingredient esential pentru numeroase retete mai mult sau mai putin originale. Un pahar de suc de rosii, ideal proaspat stors, are vitamina A, C si K, nu lipsesc magneziu, potasiul sau vitamina B-6. Si in plus va ajuta digestia si are destul de putine calorii. Simplu sau alaturi de alte sucuri de fructe sau legume, in combinatii clasice sau dimpotriva indraznete, este o alegere simpla, la indemana si mai ales gustoasa.
4. Daca va place gustul unui kiwi bine copt, aromat si zemos, ca o gustare sanatoasa sau intr-o salata de fructe unde culorile si gusturile se amesteca si se completeaza, de ce sa nu incercati si sucul de kiwi?
Alegeti fructe cat mai coapte, parfumate si cu textura elastica (dar nu prea tari) si extrageti sucul de kiwi, pe care il puteti bea simplu (excelenta sursa de vitamina C dar si de fibre necesare pentru o digestie sanatoasa sau antioxidanti) sau in combinatie cu alte fructe. De ce sa nu incercati suc de kiwi si ananas, jucandu-va cu proportiile si adaugand si putina lamaie sau, de ce nu, suc de mere?
5. Ghimbirul este un condiment cu gust picant, intalnit de regula in bucataria de origine sau inspiratie asiatica, care isi lasa amprenta in orice reteta. Dar poate fi folosit pentru proprietatile sale terapeutice si sub forma de suc, pentru care veti avea nevoie de ghimbir si de un blender.
Ghimbirul intreg se curata de coaja, se taie in bucati potrivite si se pune in blender sau in aparatul de suc, amestecat cu apa plata dupa gust. Se poate pune si suc de lamaie pentru o aroma mai complexa. Cum gustul ghimbirului este puternic si dominator experimentati pana gasiti acele proportii care va plac. Este bun pentru a va ajuta sa treceti mai usor peste o raceala, imbunatateste digestia, are si surprinzatoare proprietati anti-inflamatorii. Si chiar poate sa reduca intensitatea durerilor de muschi sau articulatii.
Foto: publicdomainpictures.net
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu struguri si spanac pentru un sistem imunitar puternic
Cu struguri bine copti (albi sau rosii) si spanac congelat, este o bautura plina de vitamine si antioxidanti, buna nu doar pentru a potoli setea si a da un plus de energie, dar si pentru un sistem imunitar mai puternic. Iar ceaiul verde ofera corpului o lista impresionanta de beneficii. Esential in orice parte a anului si cu atat mai mult in lunile cand gripele si racelile sunt tot mai prezente.
-
Smoothie cu antioxidanti si vitamina C
O bautura naturala, plina de antioxidanti, cu gust intens de fructe si multa vitamina C, recomandata pentru un sistem imunitar mai puternic, o piele mai sanatoasa si un plus de energie. Profitati din plin de beneficiile oferite de fructele de padure proaspete sau congelate, de un singur fel sau amestecate.
-
Supa-crema de morcovi si ghimbir pentru un sistem imunitar puternic
Dulce, dar cu note picante aduse de ghimbir, cu putine calorii pentru primul fel sau o gustare, delicioasa atunci cand este mancata fierbinte si relativ usor de pregatit, este o supa-crema de toamna sau iarna care are un gust bun si este utila si pentru un sistem imunitar mai puternic. Cu multe vitamine, ne ajuta sa rezistam mai usor in perioada rece in fata racelilor de sezon.
-
Fructe pentru un sistem imunitar puternic
Merele: rosii, galbene sau verzi, indiferent de soi sau de marime, merele sunt unele dintre cele mai populare fructe, si pe buna dreptate. Au multa vitamina C, gust placut, intaresc sistemul imunitar, au fibre si putine calorii, aduc relativ usor senzatia de satietate.
-
Ceai negru cu mirodenii pentru un sistem imunitar mai puternic
Ceaiul negru este una dintre cele mai bune bauturi in zilele reci, iar in aceasta varianta se adauga scortisoara (antioxidanti), cuisoare (proprietati antivirale) si putin ghimbir (un remediu traditional pentru a reduce inflamatiile si riscul de infectii). O solutie naturala si delicioasa pentru un sistem imunitar mai puternic.