Visinele in tratamentele naturiste

Ne-am obisnuit sa le consumam mai curand in prajituri sau in dulceturi, dar visinele, cu gustul lor acrisor si putin astringent sunt nu doar foarte bune crude sau sub forma de sirop, dar si foarte sanatoase. Fructul contine zaharuri, proteine, acizi organici, vitamine, saruri minerale, iar frunzele, coditele si chiar coaja visinului pot fi folosite in tratamente alternative pentru diverse afectiuni cronice. Iar rezultatele acestor metode de tratament sunt adesea surprinzatoare, completand medicamentele din farmacie. Iar un fruct ce aduna vitamina A, B2 si B1, C si E, K si potasiu, calciu si fier (pentru a mentiona doar cateva) nu poate fi ignorat. 
 
Recomandate pentru toata varstele in primul rand pentru a trata anemia, visinele mai pot fi consumate si ca siropuri, eventual in amestec cu alte fructe si putina miere pentru a indulci usor gustul final. Coditele fructelor pot fi transformate intr-un ceai usor de facut: puneti jumatate de cana de codite de visine intr-un litru de apa, apoi fierbeti la foc mic 15 - 20 de minute. Nici crengutele tinere de visin nu sunt de ignorat, putand fi folosite pentru infuzii. Din o cana de frunze de visin si doua cani de ani, totul fiert circa 15 minute la foc mic, obtineti un ceai pe care il puteti bea daca aveti probleme renale. Iar o cura cu visine dureaza doua - trei saptamani, interval in care trebuie sa consumati cel putin 500 de grame de visine crude in fiecare zi (ideal chiar pana la un kilogram). 
 
Visinele si in special sucul din aceste fructe nu sunt recomandate celor care au o aciditate ridicata a sucului gastric, nici celor cu obezitate, diabet zaharat sau ulcer. 
 
Metode de tratament
 
- beti doua sau trei cani de ceai de codite de visine in fiecare zi, (se recomanda sa il incalziti putin inainte) si ii puteti adauga putina miere. Este foarte bun in tratarea afectiunilor renale cronice, a infectiilor urinare, are efect si in scaderea febrei la adulti. 
- ceaiul din codite de visine poate fi folosit si in vindecarea ranilor superficiale si a intepaturilor de insecte, aplicand comprese de tifon inmuiat in lichidul caldut. Lasati 30 - 60 de minute sa actioneze si puteti aplica o alta compresa peste o ora sau doua. 
- ceaiul din frunze de visin este folosit de cei cu boli renale sau litiaze
- consumul de visine este indicat pentru a reduce colesterolul, dar si in cazul persoanelor cu varice sau alte afectiuni ale sistemului venos. 
- sunt foarte utile in dietele de slabire, reduc senzatia de foame si aduc organismului multa energie alaturi de vitamine si minerale
- s-a constatat ca visinele sunt utile si pentru a reduce tensiunea arteriala, pentru a intari sanatatea inimii si a vaselor arteriale
- visinele sunt folositoare si pentru a revigora si echilibra sistemul nervos, dar si pentru reducerea crizelor de insomnie 
- pot fi consumate si pentru a regla problemele digestive
- un consum regulat de visine si cirese reduce potentialul imbolnavirii de guta, iar in cazul celor care sufera de aceasta boala frecventa crizelor scade cu pana la 40%
- crengutele tinere de visin pot fi culese, tocate marunt si folosite pentru infuzii. Cam doua lingurite de crengute maruntite se pun in 800 - 1000 ml de apa, se fierb aproximativ 10 minute, apoi se lasa la infuzat cel putin o ora, la temperatura camerei. Se bea o jumatate de cana inainte de fiecare masa si este foarte util in reducerea edemelor. 

Foto: ro.wikipedia.org

Articole asemănătoare

  • Solutii si remedii naturiste impotriva oboselii cronice

    Cu totii am avut perioade in care obligatiile zilnice, munca excesiva, vremea prea rece sau poate prea calduroasa, stresul cotidian ne-au facut sa ne simtim obositi, epuizati, lipsiti de energie.

  • Terapii naturiste cu armurariu

    Planta medicinala cunoscuta si sub numele de ciulinul laptelui, armurariul (Silybum marianum) este des intalnit in zonele cu mult soare, calde, iar in tratamentele alternative se folosesc semintele (fructele) pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.

  • Porumbarul in tratamentele naturiste

    Atat tinctura cat si infuzia se recomanda ca o alternativa naturista in tratarea oboselii cronice, pentru scurtarea perioadei de convalescenta si pentru a reface nivelul de energie al organismului

  • Lingurea in tratamentele naturiste

    O planta erbacee pe care o intalnim adesea, cu multe inflorescente mici, albe, cu patru petale, grupate in spice terminale, frunze in forma ovala, ce descresc de la baza plantei spre varf, lingurea este si o planta medicinala cu multa vitamina C si efect dezinfectant si astringent.

  • Gulia in tratamentele naturiste

    Este recomandata mai ales datorita proprietatilor sale revigorante si revitalizante


Warning: fopen(cache/6f6ba2cb5cc401d24697b07f7001148b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139