Varza ornamentala

 

 Cu siguranta daca ati avut ocazia vreodata sa vedeti o varza ornamentala in prima faza ati crezut ca este cu totul altceva. Culorile acesteia sunt foarte frumoase, iar formele crete ale marginilor sunt de-a dreptul uimitoare, colorate fiind in nuante de alb, violet, rosu sau roz.

Daca va ganditi sa cresteti si dumneavoastra varza ornamentala trebuie sa stiti ca aceasta nu tolereaza caldura in exces. Se dezvolta foarte bine chiar si la temperaturi de pana la - 15 grade Celsius, insa doar daca sunt aclimatizate treptat. Un inghet brusc si neasteptat ar distruge o cultura de varza ornamentala. De cealalta parte inghetul moderat are capacitatea de a intensifica culorile frunzelor.

Varza ornamentala este incadrata in categoria brassica oleracea, aceeasi din care face parte si varza comestibila. Cu toate acestea se cultiva in mare parte doar pentru aspect, ca "leguma ornamentala".

Vremea racoroasa si lumina sunt prielnice acestei verze, insa pentru a se dezvolta corespunzator, cand meteorologii anunta ca este posibil ca termometrul sa arate tot mai putine grade, cel mai bine ar fi sa o mutati in casa, langa o fereastra.

Mutarea nu ar trebui sa fie o problema in conditiile in care cu usurinta poate fi plantata intr-un ghiveci sau in jardiniere. Totodata patru sau mai multe verze de culori diferite intr-o lada de dimensiuni nu foarte mari ar schimba aspectul balconului dumneavoastra in cazul in care locuiti la bloc si spatiu nu va permite o cultura mai mare.

Pentru a evita ofilirea frunzelor, acestea trebuiesc stropite cel putin o singura data pe zi, doar cu apa rece. Pentru ca planta absoarbe apa si in anumite momente cand simte ca are nevoie, trebuie ca si suportul ghiveciului sa contina nu foarte multa apa, pentru a avea o varza ornamentala sanatoasa, colorata cat mai frumos.

Durata de viata este destul de lunga. Se intinde pe aproximativ patru luni an de an si creste incet. In prima faza se alungeste tulpina, suportul frunzelor care cresc incepand din centrul plantei. Acestea nu sunt colorate intens. Cele din exterior capata culorile mentionate ceva mai sus in mod natural.

Inmultirea se face prin seminte. Acestea se planteaza de regula in randuri, cu o distanta intre ele cuprinsa intre 18 si 24 de centimetri. In conditiile in care semintele au nevoie de lumina pentru a gemina, incercati sa nu le acoperiti cu prea mult pamant.

Sursa foto: 1

Articole asemănătoare

  • Smoothie energizant cu varza rosie si suc de ananas

    Cu multe vitamine si o combinatie indrazneata de varza rosie si ananas, este o bautura sanatoasa, plina de energie pentru o zi obositoare. Poate inlocui cu succes o gustare sau poate potoli setea mai bine decat un suc din comert. Se bea cu sau fara gheata, dupa gust.

  • Salata de vara cu varza, morcovi si zmeura

    O combinatie indrazneata de varza alba si rosie, cu maioneza si vinegreta, dar si cu note dulci si parfumate oferite de zmeura proaspata. O gustare pentru zilele de vara.

  • Varza rosie calita cu bere neagra

    Varza rosie calita sau facuta salata este o reteta de toamna excelenta, dar alaturi de o bere neagra de calitate capata un nou gust si noi arome.

  • Mancare de varza rosie cu chimen si seminte de mustar

    Ne-am obisnuit cu varza rosie in salate sau murata, dar in aceasta combinatie gustul de chimen si cel al semintelor de mustar ii vor da o aroma speciala pentru o mancare perfecta in zilele care au inceput sa se raceasca.

  • Smoothie cu varza si piersica

    Varza pare potrivita mai curand intr-o salata de vara, plina de prospetime si gusturi diverse, dar alaturi de dulceata putin acida a piersicii rezultatul va fi o bautura sanatoasa, racoritoare si cu aroma dulceaga.


Warning: fopen(cache/5acea4b28717b6adc6ab5725fe2395b5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139