Usturoi salbatic
Este o planta a carei origine este localizata in Asia Centrala, desi apare spontan si in Europa de est, inclusiv in
Frunzele sale se pot folosi atat la mancaruri cat si in salate. Aroma pe care o ofera mancarii este unica, mult mai fina decat cea a usturoiului clasic.
Florile purului sunt asemanatoare cu cele ale cepei, avand insa o culoare purpuriu-violacee. Semintele au o facultate germinativa mai redusa care se pastreaza un singur an, de aceea cel mai adesea se inmulteste prin despartirea tufelor. Plantele obtinute din seminte se dezvolta greu, ele rasar la 15-16 zile dupa semanat.
Solul potrivit pentru usturoiul salbatic este un sol bine ingrasat, bine drenat si irigat. Purul poate fi lesne sufocat de buruieni, de aceea terenul trebuie bine curatat si mentinut ca atare. Planta mai este sensibila si la geruri, pe timpul iernii e bine sa fie acoperita cu un strat de paie sau
Sfat Pentru a va putea bucura de salatele cu gust inedit si iarna, purul poate fi transplantat in ladite sau alte vase incapatoare, intr-un amestec de nisip cu mranita. Udat moderat si tinut intr-un loc cu multa lumina si caldura, purul se va mentine verde pana primavara. Frunzele vor fi recoltate esalonat, lasandu-i timp plantei sa isi refaca foliajul. |
Salata de papadie cu telemea si usturoi salbatic 200 g telemea de vaci, o mana de frunze de papadie, 4 linguri ulei de masline, o legatura de usturoi salbatic, 2 tulpini de busuioc, 2 linguri otet de mere Se spala frunzele de papadie tanara si se taie marunt; la fel usturoiul si branza (in cubulete). In final se adauga uleiul, otetul de mere si mugurii de busuioc. |
Inflorescenta de usturoi salbatic
Usturoi salbatic
Purul, usturoi salbatic
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Sos de busuioc, lamaie si usturoi
O alternativa aromata si simpla pentru clasicul pesto, cu gust intens de busuioc verde, proaspat, parfumat, ulei de masline, putin usturoi si putina lamaie.
-
Sos foarte picant cu ardei iute, otet si usturoi
O reteta pentru un sos de casa foarte picant, pentru care puteti folosi ardei mai mult sau mai putin iuti, dupa gust, alaturi de putin otet, usturoi si zeama de lamaie. Dupa pregatire se pastreaza la frigider, intr-un borcan bine inchis.
-
Sos dulce-picant cu miere, usturoi si ardei iute
Miere, usturoi, fulgi si pudra de chili, totul pentru un sos cu gust dulce si iute in acelasi timp.
-
Sos picant cu mustar, usturoi si lamaie
O reteta pentru un sos picant cu mustar, putin usturoi si note de citrice, alaturi de miere, piper negru si fulgi de chili, excelent atunci cand este pus, foarte rece, pe carnea de pui, porc sau vita, dar si pe carnati sau legume coapte. Se foloseste de fiecare data foarte proaspat pentru a-si pastra cat mai bine aromele.
-
Smoothie cu rosii, usturoi si spanac
Un smoothie nu trebuie sa fie neaparat o bautura dulce, fructata, aromata, aceasta reteta fiind un excelent exemplu. Cu gust intens de suc de tomate, putin piper si usturoi, poate inlocui cu succes o gustare atunci cand avem nevoie de putina energie.