Unt vs. margarina. Care produs este mai sanatos?
De-a lungul oricarei zile suntem pusi in situatia de a face alegeri care ne pot aduce beneficii sau dimpotriva, ne pot dauna. Cand vine vorba de sanatate lucrurile sunt cu atat mai complicate, iar atentia ni se indreapta catre calitatea alimentelor cumparate.
Pentru ca au gust si aspect asemanator, untul si margarina au generat o controversa care persista si astazi in randul consumatorilor: "Care produs este mai sanatos?" Sa privim aspectele care le definesc pentru a realiza o scurta comparatie.
Untul este un aliment natural, obtinut din lapte prin procese biologice si fizice, fara adaosuri de substante chimice. Acesta contine colesterol si grasimi saturate care, daca ajung in sange intr-o cantitate prea mare, pot dauna sistemului cardiovascular. Untul nu este rau in sine, fiind un aliment care favorizeaza digestia atunci cand este consumat cu moderatie (30 g/zi). Tototdata, untul este o sursa importanta de vitamina A, vitamina E, vitamina K, vitamina D etc, precum si de minerale cu rol antioxidant.
De cealalta parte, margarina este un produs obtinut industrial, prin hidrogenarea unor grasimi vegetale, in prezenta unor catalizatori de nichel. Margarina este asociata frecvent cu temutele E-uri, cu unele boli neurodegenerative si cardiovasculare. S-a constatat ca grasimile hidrogenate sunt responsabile in mare masura pentru aparitia celulitei, pentru slabirea sistemului imunitar in calea infectiilor si chiar pentru unele forme de cancer.
In principiu, cu cat produsul va avea o consistenta mai solida cu atat inseamna ca detine o cantitate mai mare de grasimi trans. Asemenea grasimilor saturate, cele trans pot reduce nivelul colesterolului bun (HDL) din organism.
De precizat insa ca in concordanta cu tehnologia intrebuintata de producatori, nu toate produsele din aceasta categorie sunt daunatoare in egala masura.
Indiferent de preferinta dumneavoastra finala, inainte de a deschide portofelul aveti in vedere lista de ingrediente, iar dupa cumparare consumul echilibrat al produselor.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Mamba - untul de arahide picant
La prima vedere doar un unt de arahide clasic, "mamba" este de fapt o specialitate traditionala din Haiti in care gustul cremos de arahide se impleteste cu cel picant al ardeiului iute, si cu cat mai iute cu atat mai bine.
-
Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos
Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.
-
Masa de Pasti din perspectiva nutritionala
Pastele, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, este prilejul cu care familiile se intregesc, indiferent unde i-ar fi purtat pasii prin lume.
-
Mic dejun sanatos cu mere si fulgi de ovaz
O idee de mic dejun sanatos pe care vi-l propunem poate fi cel cu mere si fulgi de ovaz. Ovazul este un excelent energizant, prielnic mai ales in perioadele in care vremea este rece si umeda.
-
Ce alegem: Vitaminele preparate sau extrase din fructe si legume?
Cand vine vorba de alimentatie ne punem o sumedenie de intrebari. Cumparam oare tot ce este mai sanatos? Mai exista oare alimente sanatoase, neinjectata si netratate?