Masa de Pasti din perspectiva nutritionala


Pastele, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, este prilejul cu care familiile se intregesc, indiferent unde i-ar fi purtat pasii prin lume. Masa festiva este unul dintre momentele centrale din ziua praznicului, atat datorita semnificatiei spirituale cat si a bogatiei sale. Festinul culinar incepe de regula a doua zi dupa Inviere, la pranz, si tine intreaga saptamana.
Trebuie sa trebuie sa fim cu bagare de seama ce si cat mancam.

Cauzele care stau la baza problemelor digestive sunt de multe feluri si pot fi evitate daca le acordam atentia cuvenita. In primul rand, este esential sa mancam cumpatat, iar in al doilea sa cunoastem si cateva lucruri practice despre alimentele care ne impodobesc masa.

Sa incepem cu simbolul de pe masa de Pasti: oul rosu. Indiferent de culoare, ouale au o reputatie proasta din cauza colesterolului. Insa in aceeasi masura, daca nu se produce niciun exces, acestea ofera multe proteine si vitamina D. Ouale nu sunt toxice in sine, dar nici nu trebuie sa consumam mai multe de 3 pe zi. Oul rosu de la micul dejun va va oferi energie pentru intreaga zi.

Un alt produs traditional de pe masa romaneasca de Pasti este drobul din carne de miel, la randul lui, cu partile bune si pacatele sale. Daca nu contine carne grasa drobul este mai sanatos. La fel, atunci cand contine mai multe verdeturi si mai putina carne. In loc de a-l consuma cu smantana opteaza pentru mustar, care nu este numai un ingredient foarte gustos ci si unul sanatos.

Patrunjelul, desi il intalnim frecvent cu prilejul sarbatorilor pascale, a ramas mai mult un element de decor. E drept, prezenta sa desavarseste orice platou sau farfurie cu mancare, insa nici proprietatile sale nu sunt de neglijat. Patrunjelul este bogat in vitamina A, vitamina C, contine substante antioxidante, intareste sistemul imunitar si lupta impotriva imbatranirii.    

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Strugurii Kodrianka

    Soi de struguri de masa de origine din Republica Moldova, Kodrianka este o varietate obtinuta din doua tipuri de struguri foarte apreciate, Moldova si Marszalskij, iar rezultatul a fost un soi de vita de vie cu productivitate anuala foarte buna, rezistenta naturala ridicata la ger, seceta si boli, longeviva si relativ usor de cultivat.

  • Chiftelute de post din piure de cartofi

    O reteta pentru una din zilele in care nu stim ce sa mai gatim de post poate fi cea de chiftelute din piure de cartofi.

  • Gradina de Vara din Saint Petersburg

    Gradina de Vara din Saint Petersburg a luat fiinta in anul 1704 cu implicarea directa a Tarului Petru cel Mare. Aflandu-se in calatorie prin Europa si fiind impresionat de frumusetea gradinilor regale, Petru I doreste ceva asemanator la “Venetia Nordului” pe care o construise.

  • Cum eliminam mirosul de miel din bucate de Paste

    Preparatele din carne de miel sunt cele mai recomandate la masa eleganta din ziua de Paste. Totusi, unele persoane le evita ori sunt retinute fata de ele din cauza mirosului specific care persista uneori pana dupa gatire.

  • Ouale de Pasti, simple alimente si bijuterii

    Obiceiul colorarii oualor de Pasti este unul dintre cele mai cunoscute in lume. Pentru crestini, culoarea rosie semnifica puterea purificatoare a focului si sangele scurs pe cruce al lui Hristos.


Warning: fopen(cache/deadf9541f52d20fc30ee1b0166e6384) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139