Trufele – diamantele negre

Trufele fac parte din categoria cu cele mai scumpe alimente ale lumii, iar in sezonul cand acestea rasar in regiunea din sudul Frantei - Drome Provencale - incepe febra cautarii.

Oraselul Grignan din Drome este invaluit de un aer magic, este foarte cochet, insa si foarte linistit. Locuitorii se intalnesc pe stradute, in cafenele sau cofetarii pentru a povesti si socializa, insa  acest lucru se intampla in afara intervalului noiembrie – martie. Atunci usile caselor sunt incuiate bine, draperiile trase la geamuri si inainte de ca locuitorii sa paraseasca locuinta in zorii zilei, acestia se uita prudenti ca nu cumva sa fie observati de cineva.

Incepe sezonul trufelor in Drome, iar locuitorii de aici cad in "febra" cautarii "diamantelor negre". Acestea reprezinta cea mai scumpa ciuperca din lume. Cautarea acesteia are o lunga traditie in aceasta regiune. Inca de sute de ani, locuitorii intorc pe dos padurile pentru a gasi cat mai multe ciuperci negre. Inca din timpul Renasterii acestea aveau un pret foarte ridicat, fiind astfel extrem de valoroase.

Mai demult oamenii cautau aceste comori cu ajutorul porcilor, care adulmecau mirosul aromat si tare al ciupercilor care se aflau acoperite cu pamant. Cu toate acestea animalele erau greu de stapanit cand era vorba sa nu le manance sau sa nu le deterioreze.  De aceea in zilele noastre sunt folositi cainii, care dupa gasirea unui “diamant” sunt recompensati cu o bucatica de branza. Este insa destul de dificil pentru a antrena cainii in acest scop, insa cine reuseste si gaseste astfel de comori in padure este sfatuit sa nu divulge secretul.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Salata de vara cu masline si rosii cherry

    O salata de inspiratie mediteraneana, pentru care veti avea nevoie de rosii cherry bine coapte, dulci, masline verzi si negre (fara samburi) si putin busuioc proaspat.

  • Pasta de masline negre cu ansoa si capere

    O pasta de masline cunoscuta si sub numele de tapenada, perfecta pentru tartine pe paine prajita sau integrala, cu gust usor amarui, sarat, puternic.

  • Salata cu branza halloumi si masline negre

    O salata in stil grecesc, in care branza de origine cipriota, cu note intense de menta, este prajita pe gratar si completeaza perfect rosiile, maslinele si vinegreta.

  • Aria Protejata Poda, Bulgaria

    Aria Protejata Poda se gaseste la cativa kilometri departare de Bourgas, pe drumul catre Sozopol. In ciuda dimensiunilor reduse, este una dintre cele mai apreciate atractii bulgare aflate pe litoralul Marii Negre si poate constitui oricand un popas pentru turistii romani.

  • Salata simpla de ridichi negre cu maioneza

    Pentru a pregati o salata simpla si gustoasa, puteti opta pentru o reteta usoara de salata de ridichi negre cu maioneza. Cu multiple efecte benefice si proprietati terapeutice, ridichea neagra este bogata in vitamina C, calciu si altele.


Warning: fopen(cache/1e2619c51e58e337f234b3ef5596d0ac) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139