Tratamente naturiste cu ienupar

Fructele de ienupar sunt folosite adesea in gastronomie ca un interesant condiment pentru fripturi si preparate mai grele, aducand un plus de aroma usor picanta, dulceaga, parfumata, fiind adesea adaugate in diverse retete casnice sau industriale de bauturi digestive sau pentru amestecuri de condimente. Dar in afara gustului specific boabele de ienupar sunt si un ajutor important pentru cei care vor sa trateze naturist anumite afectiuni sau sa previna instalarea acestora, si sub forma de pulbere, ceaiuri sau infuzii, dar si ca sirop sau tinctura le puteti prepara acasa sau le gasiti in magazinele de specialitate. Boabele de ienupar nu sunt recomandate celor cu afectiuni renale cronice pentru ca pot provoca inflamatii. 
 
Boabele de ienupar in medicina traditionala
 
- pentru a combate respiratia urat mirositoare se recomanda sa mestecati cateva boabe de ienupar
- ceaiul din fructe de ienupar se bea pentru a creste pofta de mancare, este un tonic natural si revigoreaza organismul, in special in perioada rece sau in convalescenta
- infuzia de boabe de ienupar se bea ca digestiv inainte de masa (o ceasca la temperatura camerei). La fel de buna este tinctura sau siropurile care au in compozitie si boabe de ienupar
- boabele proaspete se pun in vin alb si se lasa 7-10 zile la macerat (aproximativ 50 de grame de fructe de ienupar la 250 ml lichid). Este un tonic si digestiv care va avea si un usor efect diuretic si detoxifiant
- infuzia este folosita si pentru tratarea bronsitelor, calmarea crizelor de tuse convulsiva si ca adjuvant in vindecarea racelilor de sezon
- boabele proaspete se pot folosi si extern dupa ce se zdrobesc si se pun intr-un tifon curat, asezandu-se deasupra plagilor care se vindeca mia greu
- infuzia dintr-o lingurita cu varf de boabe uscate la o cana de apa fierbinte se recomanda in cazurile de diabet. Se beau zilnic doua cani
- detoxifiant natural, ienuparul se recomanda primavara, dupa sezonul rece, ajutand organismul sa elimine din grasimile si toxinele acumulate si sa revina mai repede la nivelul normal de energie si vitalitate
- tinctura sau decoctul se pot adauga in apa fierbinte din cada pentru a relaxa muschii, a calma durerile reumatice si pentru a avea o piele mai sanatoasa
- consumul regulat de boabe combate anemia

Foto: wikipedia.org

 

Articole asemănătoare

  • Tratamente naturiste cu nuci

    Miezul de nuca este un veritabil fruct-minune, si in afara gustului placut are grasimi, vitamine, proteine, este bogat in calorii (va fi consumat cu moderatie mai ales daca vrem sa slabim) si poate fi o gustare sanatoasa si satioasa.

  • Tratamente naturiste cu morcovi

    Cu multe vitamine – A, B1, B6, C, E, K, P – si minerale, banalul morcov intareste sistemul imunitar, ofera organismului un plus de energie, dar ajuta si digestia si buna functionare a ficatului sau bilei, dar si a sistemului respirator. Si cum are mult beta-caroten si vitamina A este recomandat pentru a pastra acuitatea vizuala.

  • Tratamente naturiste cu tataneasa

    O planta medicinala cu numeroase inflorescente marunte, de un roz inchis sau rosu spre violet, ce poate fi intalnitain general in locurile umede din campie, tataneasa este folosita in medicina naturista pentru efectele sale antiinflamatoare, cicatrizante, expectorante, antidiareice

  • Tratamente naturiste cu rascoage

    Planta medicinala cunoscuta in popor si ca pufulita, rachitica, sburatoare de padure, biscau sau iarba Sfantului Ioan, este relativ usor recunoscut datorita florilor de culoare mov deschis.

  • Tratamente naturiste cu rachitan

    Cu actiune astringenta, cicatrizanta, antiseptica, se folosesc de la rachitan partile aeriene, recoltate in perioada de inflorire, din iunie pana in septembrie


Warning: fopen(cache/0f8933d43c72ecb48039267cd9a3acc2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139