Trandafirul Claude Monet

Soi de trandafir teahibrid cu boboci mari, dubli, parfumati, alcatuiti din petale dungate in galben, roz pal si alb, pare cumva firesc pentru aceasta varietate sa poarte numele unui maestru al impresionismului care a fost si un pasionat gradinar. Dupa ce a reusit sa se stabileasca la Giverny, un veritabil paradis care ii permitea sa picteze si in egala masura sa se ocupe de florile pe care le iubea enorm, Claude Monet si-a petrecut o buna parte din timpul in afara atelierului plantand, ingrijind, facand schimb de plante rare cu alti gradinari. La Giverny va avea practic doua gradini, cea numita Clos Normande in partea din fata a proprietatii, un loc unde se intalneau diverse specii si varietati (inclusiv trandafiri, fiind preferati cei cataratori) si cea de inspiratie japoneza, unde se gaseau nuferii ce de la un punct vor fi aproape omniprezenti in creatia sa.

Claude Monet iubea orice fel de floare, si daca avea in mare un plan al gradinii, asta nu insemna ca il va si respecta cu strictete, arbitrariul si eclecticul devenind mai mereu norme. Din 1883 si pana la moarte va deveni un pasionat gradinar si botanisti, se documenteaza, citeste reviste si tratate stiintifice, corespondeaza cu alti impatimiti, transforma totul dupa gustul si nevoia sa, rezultatul fiind un adevarat paradis ce poate fi vizitat si astazi. Centrul de atractie a fost cu siguranta gradina japoneza, care avea si un pod ce reproducea in detaliu pe cele din Tara Soarelui-Rasare (creatia unui mestesugar local) cu micul lac plin de nuferi, si este lesne de inteles desi astazi gradina lui Claude Monet din Giverny ramane unul dintre cele mai vizitate locuri din regiune. Si chiar din Franta atunci cand vine vorba de destinatii din istoria artei plastice.

Trandafirul Claude Monet este un soi rezistent, cu un aspect decorativ aparte datorita aparentului haos cromatic, ce iti da impresia ca un pictor grabit a aruncat peste boboci culori pastelate, luminoase, folosind o pensula bine uzata si fantezia de moment. Se planteaza primavara sau toamna intr-un loc unde viitoarele tufe sa aiba mult soare si spatiu pentru a se dezvolta in voie, pentru ca la maturitate vor depasi un metru inaltime si au nevoie de un spatiu circular de preferat egal. Este un soi cu buna rezistenta la boli si daunatori. Prefera un sol cu drenare buna, fertil, ideal usor nisipos, si trebuie ferit de curentii reci de aer. Are nevoie de un nivel constant de umiditate, mai ales in perioada lunilor de vara, dar fara a folosi cantitati mari. Infloreste abundent vara pana la inceputul toamnei, fiecare tufa cu frunze de un verde inchis, catifelat, fiind plina de boboci mari, aromati, ideali si pentru buchete sau aranjamente florale. Trandafirii Claude Monet sunt longevivi odata ce s-au adaptat intr-o gradina, asa ca va veti putea bucura de frumusetea lor mult timp. Atrag datorita frumusetii si a parfumului cu note exotice si de citrice.

Foto: pinterest.com

Articole asemănătoare

  • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

    Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.

  • Trandafirul Craciunului

    Dupa ce randul trecut am invatat cate ceva despre trasaturile definitorii ale cactusului de Craciun, astazi va propunem sa descoperim farmecul unei alte flori de sezon: trandafirul Craciunului.

  • Cele mai frumoase parcuri din Paris

    Numarand peste 400 de parcuri, Parisul merita titlul de cea mai “verde” capitala din Europa. Scuarurile, gradinile si parcurile sunt cele trei forme pe care le imbraca spatiile verzi in orasul romantismului.

  • Nufarul - floarea care lumineaza mintea si spiritul

    Prin cuvinte simple, exprimand voluptatea naturii si placerea vietuirii in apropierea ei, isi incepe poetul nostru national poezia "Lacul" aparuta in "Convorbiri literare" la 1 septembrie 1876, spunand: "Lacul codrilor albastru/ Nuferi galbeni il incarca ".

  • Gradina lui Claude Monet din Giverny

    Una dintre cele mai mari atractii ale Frantei pentru iubitorii de arta si natura este gradina lui Claude Monet din localitatea Giverny.


Warning: fopen(cache/0109871ff52afdc4de411e97a48b39b3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139