Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale
Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior. Fiind viguroasa si rezistenta, planta constituie o alegere inspirata, de regula, in cazul persoanelor fara experienta, dar care au totusi dorinta arzatoare sa se implice trup si suflet in dezvoltarea acesteia.
Cateva dintre cele mai bune soiuri pentru interior, care nu cresc mai mult de 40 cm, sunt: Baby Grand, Cinderella, Cupcake, Rainbow's End, Red Minimo, Santa Claus si Sorcerer. Trandafirul pitic se achizitioneaza primavara si vara. Primul lucru important in faza alegerii sale este aspectul de ansamblu. Frunzele trebuie sa fie sanatoase iar florile intr-o etapa cat mai putin avansata de inflorire.
Daca vei tine seama de secretele pe care le impartasim, te vei putea bucura pentru multi ani de minunatiile de pe pervaz. Ofera-i locul cel mai invadat de lumina din toata locuinta, de preferat, cel de langa fereastra. Botanistii de la Universitatea de Stat din Iowa recomanda pentru influorescente spectaculoase expunere zilnica la 6 ore de soare. De asemenea, este recomandat sa rotesti ghivecele saptamanal, astfel incat planta sa infloreasca uniform.
Trandafirul miniatural iubeste temperaturile ridicate din timpul sezonului estival, cu toate acestea, iarna trebuie pus sa se odihneasca intr-o camera racoroasa, undeva la 7 grade Celsius. Primavara devreme taie crengutele crescute haotic pentru a mentine o forma ingrijita, placuta vederii, si pentru a stimula aparitia florilor. Indeparteaza mugurii uscati, frunzele uscate si tijele putrezite cu o foarfeca de gradina, si pentru a preveni imbolnavirea trandafirilor in miniatura.
Uda planta din abundenta cand vremea de afara capata caracteristicile zilelor tropicale si iarna fi ponderat. Retine ca florile plantate in ghivece de terracotta pierd intotdeauna umiditatea mult mai repede decat cele asezate in ghivece obisnuite de plastic, deoarece “respira” mai usor. Trandafirii pitici se transfera in alt vas tot la inceputul primaverii, cand incep sa iasa din perioada de repaus. Fertilizarea se face o data la doua saptamani, cu o substanta recomandata pentru trandafiri. Pentru a incuraja inflorirea alegeti un fertilizator bogat in potasiu.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Trandafirul Red Berlin
Un soi teahibrid cu flori mari de un rosu intens, Red Berlin este o varietate de trandafir perfecta pentru orice gradina datorita culorii puternice si a frumusetii clasice a inflorescentelor, si cum infloreste din luna iunie pana la jumatatea toamnei va veti putea bucura multa vreme de schimbarea pe care o aduce in gradina.
-
Valente terapeutice ale ceaiului de hibiscus
Hibiscusul (Rosa sinensis) este o planta tropicala si subtropicala originara din estul Asiei, denumita popular “trandafir” chinezesc, datorita florilor sale mari si rosii. Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae.
-
Gradina de toamna si culorile
Imaginati-va o gradina lipsita de culoare, fara nimic atractiv din punct de vedere vizual. Viata ar fi mai trista pentru cel ce ar avea-o in spatele casei sale.
-
Zilele recoltei la Bucuresti - o sarbatoare cam ... rece
In perioada 26 - 28 septembrie s-a desfasurat pe platoul din spatele Palatului Copiilor Sarbatoarea Recoltei. Daca la concertele de muzica usoara desfasurate in serile de week-end organizate cu acest prilej au mai fost ceva participanti, in schimb la micile recitaluri de muzica folclorica nu s-au adunat prea multi privitori.
-
Abutilon
Se numeste artar de camera din pricina frunzelor, care seamana mult cu cele ale unui artar. Cu toate acestea, abutilon face parte din familia Malvaceae, fiind ruda buna cu Hibiscus - trandafirul chinezesc. Nu mai putin de 150 de specii se regasesc in genul Abutilon, multe din ele decorative, atat prin flori, cat si prin frunzele sustinute de lastari ce se arcuiesc gratios.Florile sunt mari, pendente, campanulate, de culoare alba, rosie, violeta, portocalie sau galbena, si se succed din primavara pana in toamna.