Valente terapeutice ale ceaiului de hibiscus
Hibiscusul (Rosa sinensis) este o planta tropicala si subtropicala originara din estul Asiei, denumita popular “trandafir” chinezesc, datorita florilor sale mari si rosii. Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae. Este un arbust ce poate creste pana la 2 m, are frunze persistente, ovale, de un verde stralucitor.
Hibiscusul face parte din aceeasi familie ca arborele si cacao si bumbacul. Din scoarta de hibiscus se extrag fibre destul de groase care sunt folosite la confectionarea fustelor traditionale din Polinesia. Fibrele din hibiscus sunt considerate a fi cele mai naturale fibre din industria textilelor.
Din punct de vedere al medicinei alternative, este indicat sa consumati ceai de hibiscus pentru: ameliorarea hipertensiunii, diabet si hipercolesterolemie. Ceaiul din flori de hibiscus este diuretic, tonic, reconfortant, laxativ. Poate tine locul cafelei de dimineata, avand, totodata, si o benefica actiune de combatere a hipertensiunii arteriale si a stresului.
Un studiu realizat recent a demonstrat faptul ca persoanelor care beau zilnic ceai de hibiscus le scade tensiunea arteriala in mai putin de o luna. De asemenea, ceaiul de flori de hibiscus contine antioxidanti care ajuta la reducerea depozitelor de grasimi instalate pe artere si scade nivelul colesterolului rau din sange. De aceea, este foarte indicat in prevenirea si tratarea afectiunilor cardiace. Este si un bun antioxidant si preintampina degradarea celulelor.
Infuzia de hibiscus se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 min. inainte de mese.
Sursa foto: theteatalk.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Salata cu fructe de toamna
Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.
-
Bautura calda cu ceai de hibiscus, scortisoara si suc de rodii
Ceaiul de hibiscus are un gust acrisor, proprietati antiseptice, antioxidante si tonifiaza organismul, in timp ce sucul de rodii este recomandat de nutritionisti ca una dintre cele mai sanatoase alternative la sucurile acidulate.
-
Ce afectiuni puteti trata cu ceaiul de ghimbir
Cunoscut ca un condiment exotic, avand un gust specific, placut, cu note putin picante, ghimbirul are si valente terapeutice surprinzatoare, fiind un leac naturist cu proprietati antibacteriene, antiinflamatoare si revitalizante. In ghimbir se gasesc vitamina B6, C, D alaturi de magneziu, zinc, calciu, etc.
-
Hibiscus syriacus Ardens
Arbust foarte decorativ si destul de usor de ingrijit, aceasta varietate de hibiscus are flori mari, duble, de un mov deschis spre lavanda (veti gasi si inflorescente care bat spre roz) si poate sa devina centrul de atractie pentru orice gradina.
-
Hibiscus Gigant varietatea Matilda
O planta decorativa de o rara frumusete, acest tip gigant de hibiscus creste la fel de bine in gradina sau in ghiveci, dominand totul prin florile sale mari, cu petale de un alb trandafiriu si centru visiniu spre mov.