Cele mai frumoase parcuri din Paris
Numarand peste 400 de parcuri, Parisul merita titlul de cea mai “verde” capitala din Europa. Scuarurile, gradinile si parcurile sunt cele trei forme pe care le imbraca spatiile verzi in orasul romantismului.
Gradina Luxembourg
Infiintata la jumatatea secolului al XVII-lea de monarhul italian Marie de Medici, Gradina Luxembourg (le Jardin du Luxembourg) constituie una dintre cele mai cautate locuri de odihna din Paris. In zilele nelucratoare si in weekend-uri, parcul se umple de copii care urmaresc spectacole cu papusi, si de adulti care apreciaza aranjamentele botanice de pe marginea aleilor. Sub Primul Imperiu, restaurarea gradinii a fost condusa de arhitectul Jean-François-Thérèse Chalgrin. Gradina se intinde pe 23 de hectare, fiind insufletita de flori, iazuri si sculpturi. Important loc de intalnire al parizienilor, studentilor sau al celor care doresc sa se plimbe, Gradina Luxembourg atrage de asemenea vizitatori straini.
Bois de Vincennes
Nu intamplator parcul Bois de Vincennes este alintat prin sintagma “Plamanii Parisului”. Cu o suprafata de aproape 1000 de hectare, adica de trei ori mai mare decat faimosul Central Park din New York, acesta reprezinta cel mai mare spatiu verde parizian. Cea mai mare parte este impadurita, insa exista si cateva peluze si patru lacuri legate printr-un sistem de fluxuri. Exista, de asemenea, o gradina zoologica, o ferma si targuri permanente.
Gradina Tuileries
Tuileries este cea mai veche si mai generoasa dintre gradini. Radacinile sale coboara pana in secolul al XVI-lea cand Marie de Medici planifica un palat in spatele Louvre. Astazi, gradina marcheaza punctul de plecare in promenada dinspre Louvre catre Champs-Elysees. Obiectivul gazduieste mai multe sculpturi de Rodin si Maillol.
Parcul Bois de Boulogne
Bois de Boulogne este un parc amplatat in marginea vestica a orasului. A fost comandat in 1852 de Napoleon al III-lea si gazduieste mai multe gradini, cea mai importanta dintre ele numindu-se Parc Bagatelle. Pe vremea Merovingienilor, in Padurea Rouvre sau Rouvray (numita astfel dupa denumirea franceza a arborelui dominant, gorunul), vanatorii urmareau ursii, cerbii, lupii si mistretii, animale foarte usor de intalnit. Obiectivul a inspirat de-a lungul timpului si pictori precum Van Gogh sau Claude Monet.
Jardin des Plantes
Principala gradina botanica din Franta, cunoscuta initial ca Jardin du Roi, a fost fondata in 1626 si reprezinta una dintre cele mai mari atractii “verzi” ale Parisului. Astazi, constituie o componenta de baza a Muzeului National de Istorie Naturala din oras. Jardin des Plantes si-a depasit conditia, fiind mai mult decat o oaza de liniste, un “muzeu” care instruieste publicul in domeniul botanicii. Gradina situata pe malul stang al Senei acopera o suprafata de 28 de hectare si este impartita in sectiuni tematice: Gradina tropicala, Gradina alpina, Gradina botanica etc.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Camelia Red, rafinament nipon in gradina
O varietate de camelie japoneza de un rosu catifelat, matasos, si inflorescente cu aspect de o eleganta geometrica, acesta camelie Red este de departe una dintre cele mai frumoase alegeri pentru gradini, fiind rezistenta, usor de intretinut si mai ales incantatoare.
-
Liliacul Madame Lemoine - puritatea albului
Una dintre cele mai frumoase si rezistente varietati de liliac, se face remarcat imediat datorita albului intens, pur al numeroaselor inflorescente care acopera fiecare tufa, fiind perfect pentru gradini, parcuri, spatii verzi, delimitarea unor alei.
-
Lacul Balea, masivul Fagaras
Situat la altitudinea de 2034 m, in inima masivului Fagaras, Lacul Balea este cel mai mare lac glaciar si unul dintre cele mai frumoase obiective din Carpatii romanesti.
-
Cele mai frumoase 7 gradini botanice din lume
Cele mai multe orase importante din lume adapostesc cate o gradina botanica, fapt justificat de importanta acestora pentru cercetare si pentru
-
Andre Le Notre, creatorul celor mai faimoase gradini
Cele mai cunoscute gradini din lume prin grandoare si frumusete raman Gradinile Versailles, creatia maestrului francez Andre Le Notre. Acesta a creat si Gradinile Les Tuileries din Paris, la fel de incantatoare.