Andre Le Notre, creatorul celor mai faimoase gradini
Cele mai cunoscute gradini din lume prin grandoare si frumusete raman Gradinile Versailles, creatia maestrului francez Andre Le Notre. Acesta a creat si Gradinile Les Tuileries din Paris, la fel de incantatoare.
Gradinile faimoase din Versailles au fost initial mlastini, transformate in mari terase orientate de-a lungul unor axe ce au dat viata unei panorame uimitoare.
Vasele, statuile si fantanile au fost realizate de Le Brun, sub indrumarea Regelui Soare, Louis al XIV-lea.
Andre Le Notre a fost arhitect peisagist si gradinarul regelui Ludovic al XIV-lea al Frantei. A fost un creator ambitios ce a dat viata unor proiecte uriase precum construirea parcului de la Palatul Versailles. De asemenea a extins perspectivele planurilor de la Tuileries, acestea devenind mai tarziu Champs-Elysees.
Nascut la Paris, Le Notre a fost destinat unei astfel de cariere fiind fiul unui gradinar recunoscut la curtea Palatului din Tulileries. A invatat de la o varsta frageda toate secretele legate de gradinarit si a studiat pictura sub indrumarea lui Simon Voulet si arhitectura, profesor fiindu-i Francois Mansart.
Cariera de gradinar a inceput-o la varsta de 40 de ani cand l-a succedat pe tatal sau ca gradinar al Palatului din Tuileries si de atunci a inceput sa puna in practica tot ce invatase de-a lungul timpului.
Primul proiect care i-a adus faima lui Le Notre, Chateau de Vaux, a fost realizat impreuna cu arhitectii Louis Le Vau si Charles Le Brun. Succesul s-a datorat maiestriei cu care au reusit sa creeze o unitate vizuala intre castel si complexul de gradini. Un succes care a impresionat enorm, un proiect cum nimeni nu mai vazuse pana atunci si care a influentat de-a lungul timpului.
Printre proiectele la care Le Notre a lucrat pentru regele Ludovic al XIV-lea se numara multe gradini si parcuri, inclusiv Chantilly, Chateau Fontainbleau, Saint-Cloud.
Le Notre este incontestabil si faima sa se datoreaza in mare parte gradinilor de la Palatul Versailles. In privinta lucrarilor de la Champs-Elysees nu s-a limitat la a reabilita gradinile, ci a compus un plan care avea sa devina cel mai mare bulevard din Europa in acea perioada.
Axa istorica nu ar fi existat astazi fara expansiunea vazuta de Le Notre la Tuileries. Pentru toata munca sa incredibila a fost innobilat de rege in 1675, dupa ce in 1693 si-a incetat cariera, ramanand gradinarul sef al regelui Ludovic al XIV-lea, pana cand a incetat din viata, in 1700.
Foto: 1
Articole asemănătoare
-
4 alimente pentru par mai sanatos
Uneori simbol al tineretii si feminitatii, alteori al puterii si barbatiei, parul a fost un element cheie din timpul celor mai vechi grupuri umane pana in Antichitate si mai departe.
-
Cele mai frumoase 7 gradini botanice din lume
Cele mai multe orase importante din lume adapostesc cate o gradina botanica, fapt justificat de importanta acestora pentru cercetare si pentru
-
Idei deco de iarna pentru locuinta noastra
Cand zapada si viscolul pun stapanire pe ulite, ogoare si gradini, atentia ni se indreapta catre spatiul protector al locuintei. Refugiu al trupului dar si al celor mai placute ganduri si simtiri, caminul poate si chiar trebuie sa sporeasca iarna confortul. Cum?
-
Gradinile indragite ale Parisului
Avand peste 2 milioane de locuitori si o suprafata de 86,9 km patrati, Parisul este un oras aglomerat, mai ales in zonele cu rezonanta istorica.
-
Secrete din bucatarie. Diferite intrebuintari ale sarii
Sarea este cunoscuta celor mai multi dintre oameni fie ca inamic al sanatatii fie ca prieten. Depinde ce privesti, partea goala sau partea plina a paharului, dupa cum graieste zicala romaneasca.