Unul din cei mai populari palmieri din zona tropicala si subtropicala, are un foliaj atragator si creste foarte usor. Este un palmier care atinge destul de repede 9 m in mediul natural; coroana de frunze este de culoare verde-gri; are in jur de 6-8 frunze pinate, lungi de pana la 1,8 m, cu 80 pana la 110 foliole lungi de 45-60 cm.
Sunt plante mici, cu crestere in forma de tufa, taratoare sau de mic arbust, in functie de specie. Frunzele au limbul gros, sunt dispuse opus sau in verticil.
Cuprinde peste 200 de specii, diferentiate intre ele prin insusirile frunzelor si particularitatile tulpinii. In general, Ph. are tulpina erbacee, carnoasa, de cele mai multe ori prevazuta cu radacini adventive. Pozitia acesteia este dreapta sau taratoare. Toate speciile sunt decorative prin frunze, la unele specii acestea fiind protejate de o teaca bine dezvoltata, care este, la randul ei, decorativa.
P. Cardierei (Planta de aluminiu) este cea mai raspandita specie a acestui gen. Frunzele gofrate sunt de culoare verde inchis si au numeroase pete argintii, stralucitoare. Creste pana la 30 cm inaltime, ramifica bine si capata aspect de tufa.
Piperul este un arbust catarator cu tulpina lemnoasa ajungand pana 10 m inaltime. Florile mici se gasesc in ciorchini la piperul salbatic in comparatie cu piperul cultivat, unde se intilnesc flori izolate (separate).
Este o planta pletoasa, foarte rezistenta chiar si la cele mai nefavorabile conditii. Tulpina si lastarii laterali au pozitie pendenta si culoarea violacee. Frunzele sunt, groase, lucioase, cu dintatura rotungita.
Planta lemnoasa, verticala, cu inaltimea medie de 40-60 cm. Frunzele au culoarea verde intens, lucios, sunt lungi si inguste, avand aspectul unor cureluse.
Desi este considerata o planta cu flori, partea decorativa o constituie frunzele terminale colorate in rosu, roz, galben si alb. Acestea sunt dispuse in forma de stea si poarta numele de bractei.