Tort de mere
Ingrediente:
1 kg mere intregi curatate de coaja la care scoateti cotoarele cu seminte (puteti folosi si jumatati sau sferturi de mere)
Blat: 5 oua, 1 cana zahar, 1 cana faina, 1 ceasca ulei, coaja de lamaie.
- se separa albusurile de galbenusuri;
- se bat bine albusurile cu cana de zahar;
- se adauga galbenusurile unul cate unul in albusurile batute bine;
- se adauga ceasca de ulei si coaja de lamaie (optional);
- se adauga faina amestecand incet pana se incorporeaza bine.
Pregatiti si crema de oua (care se foloseste de obicei la crema de zahar ars):
- 6 oua intregi se freaca bine cu 200 g zahar (adica pana nu se mai simte
prea tare zaharul).
- Se adauga 1 litru de lapte caldut (nu fierbinte!).
- Daca vreti puteti face aceasta reteta la jumatate, adica 3 oua, 100 g zahar,
1/2 l lapte.
- In cratita in care vreti sa preparati tortul puneti niste zahar ( in jur de 150 g) si il caramelizati. Dupa ce s-a topit zaharul, incercati sa-l prelingeti si pe peretii cratitei nu numai pe fundul acesteia si asezati merele unul langa altul.
- Dupa ce s-a umplut cratita cu mere, o introduceti in cuptor. Merele incep sa elibereze apa si capata o culoare frumoasa ( procesul dureaza cam 20 minute, pana in 30).
- Dupa aceea, scoateti cratita din cuptor, puneti crema de oua peste mere, o introduceti din nou in cuptor si asteptati pana se incheaga compozitia ( in aprox. 15 - 20 minute). Dupa ce s-a inchegat, scoateti din nou cratita din cuptor si puneti blatul peste tot ce este in ea.
- Asteptati sa se coaca blatul (aprox. 40 minute, dar se incearca usor cu o
scobitoare), apoi scoateti definitiv cratita din cuptor.
- Lasati un pic sa se raceasca si rasturnati pe un platou. Dupa racirea definitiva a tortului se poate trece la ornarea cu frisca.
gradinamea.ro
22 Decembrie 2007
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Sangria de toamna cu brandy, vin alb si cidru de mere
O bautura pregatita traditional din vinuri rosii, dulci sau seci (dupa gust) si cu fructe si mirodenii, in aceasta varianta de sangria regasim cidrul de mere proaspat si intepator, un vin alb rece si brandy sau coniac, dupa gust, cu scortisoara si savoarea portocalelor mari, bine coapte.
-
Cocktail fierbinte de toamna cu rom si suc de mere
O cana de suc de mere cu putin rom si mirodenii, totul cald, parfumat, inmiresmat, pentru acele seri de toamna tot mai reci in care avem nevoie de un moment de relaxare. Si pentru un cocktail cu mai multa personalitate putem inlocui sucul de mere cu cidru.
-
Sos de mere cu scortisoara si lamaie
O reteta pentru un sos de mere dulce, aromat, plin de savoarea fructelor bine coapte, excelent pentru o portie generoasa de inghetata, o placinta calda sau (pentru cei care nu se tem de experimente) chiar si pentru contrastul cu o friptura de porc sau alte retete pentru felul principal. Poate fi mai dulce sau mai acrisor, dupa gust.
-
Sangria de vara cu bere si cidru de mere
O bautura in care se intalnesc berea blonda, proaspata si racoritoare, cidrul cu gust intens de mere si berea de ghimbir, cu notele ei picante si surprinzatoare, excelenta in zilele calduroase cu multa gheata.
-
Cocktail racoritor cu menta, whiskey si suc de mere
O reteta pentru o bautura cu gust intens de mere dulci, parfumate, bine coapte, prospetimea mentei abia culese si un whiskey de calitate.