Toamna in bucatarie

Castraveciorii pot fi conservati pentru iarna in borcane sau butoaie. Ei sunt pastrati in saramura concentrata (8-9%), in locuri intunecoase si reci. Pentru a nu se inmuia, printre castraveti se pun frunze de visin, vita de vie si de hrean, taninul din ele se va impregna in pulpa castravetilor si se vor pastra tari.

 

Pe fundul borcanului se pun crengi de marar, iar castravetii se aseaza in straturi printre care putem adauga bucatele de hrean, catei de usturoi si ardei iute. Separat se prepara saramura prin dizolvarea sarii de bucatarie in apa fierbinte, Se lasa sa se raceasca si se toarna in butoi sau in borcan peste castraveti, pana se umple.

 

Tomatele se pot mura exact ca mai sus, dar creste concentratia de sare la 10-12%. Putem folosi gogonele (rosii verzi, necoapte) sau rosii parguite, chiar si cele coapte dar tari. Printre rosii se pot adauga bucatele de conopida si felii de morcov. Pentru a le condimenta, putem adauga piper boabe, foi de dafin si ardei iute.  

 

Ciuperci in otet

 

Se pot folosi ciuperci cultivate sau ciuperci de padure, cu conditia ca ele sa fie cumparate de la un centru specializat. Ciupercile se curata si se spala bine, sa nu ramana urme de pamant sau nisip. Se tin cateva minute in apa clocotita cu sare, si se aseaza apoi intr-un borcan de sticla. Printre ele se presara piper boabe, foi de dafin si catei de usturoi. Se toarna otet peste ele cat sa le acopere, pana la gura borcanului.

 

Se leaga bine cu o folie de celofan si se pot pastra toata iarna, la rece. Ciupercile din otet pot fi consumate ca atare, ca garnitura la fripturi, sau se pot adauga in diferite salate.

Dragos Serban

13.10.2006

 

 

Articole asemănătoare

  • Cartofii in medicina naturista

    Deliciosi in bucatarie, unde stau la baza multor retete foarte populare (si nu doar sub forma de cartofi prajiti), usor de gasit si satiosi, cartofii pot fi folositi si pentru a trata sau preveni o gama larga de afectiuni.

  • Ghimbirul in terapiile naturiste

    Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.

  • Piperul negru in medicina naturista

    O buna sursa de vitamina C sau K, dar si de magneziu, zinc, calciu, fier, potasiu, banalul piper negru (ce contine piperina, componenta care ii da gustul atat de familiar) nu este doar un ajutor de baza in bucatarie, dar poate fi folosit si in terapiile naturiste ca adjuvant in tratarea mai multor afectiuni.

  • Plantele aromatice in bucatarie

    Usor de cultivat in gradina, balcon sau, de ce nu, in gradina, costa putin si ocupa foarte putin loc, reusesc sa schimbe radical gustul unui preparat, au numeroase vitamine si substante nutritive, iar cei cu experienta in arta gastronomica recomanda sa folosim cele mai multe plante aromatice cat mai proaspete.

  • Sarmale cu carne, fierte in dovleac

    Un miros imbietor de dovleac se va raspandi in bucatarie si sarmalele vor fi foarte apetisante daca veti incerca reteta de sarmale cu carne, fierte in dovleac.


Warning: fopen(cache/c836ce272cffe54e4ed49f9e75d2259a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139