Toamna, anotimpul in care se planteaza cartofii

 Inca de la inceputul toamnei orice gradinar trebuie sa inceapa monitorizarea temperaturilor pe timp de noapte. Acelasi lucru se face de regula si la venirea primaverii.

De asemenea, marea majoritate a gradinarilor se gandesc mult la intrebari de genul "ar trebui sa strang recolta de cartofi roz pentru a nu avea probleme din cauza frigului sau inghetului?" sau "anul viitor sa plantez acelasi soi ori sa aleg altul mai bun ?".

Inainte de toate cel mai potrivit ar fi sa va ganditi la primavara ce va veni. Nu pentru ca vremea de toamna este mohorata si deprimanta si nici pentru ca va veni iarna in scurt timp. Ganditi-va la cartofii de primavara si nu la cei pe care ii veti planta in acest anotimp frumos ci la cei pe care ii veti recolta.

Spre deosebire de cartofii plantati primavara, cei recoltati in acelasi sezon au un mare avantaj. Acestia beneficiaza din plin de un avantaj de umiditate. Astfel ei se vor dezvolta mult mai bine si vor fi mai mari.

Un alt mare avantaj ar fi ca inainte de a afla daunatorii de existenta plantelor, acestea sunt deja crescute. Rareori se intampla ca recolta de cartofi de primavara sa intampine probleme din cauza daunatorilor.

Cand alegeti cartofii de samanta nu uitati ca pentru culturile de primavara cei rosii sunt cei mai buni. Acestia au coaja foarte subtire si sunt foarte gustosi gatiti drept "cartofi noi".

Pentru o germinare rapida puteti adauga printre cartofii de samanta un mar proaspat. Germinarea trebuie sa aiba loc destul de repede pentru a incepe plantarea la sfarsitul lunii noiembrie, inceputul lunii decembrie.

Pasul urmator ar trebui sa fie pregatirea terenului. Evitati zonele unde ati avut anul acesta rosii. In general ciclul pentru plantarea rosiilor si cartofilor in acelasi loc este de pana la 4 ani.

Sapati straturile, adanci de pana la 20 de centimetri. Acestea ar trebui sa aiba langa un mic sant, pentru a evita excesele de apa in saptamanile cu multe precipitatii.

Printre ingrasamintele folosite incercati sa le evitati pe cele acide. Cartofii prefera un sol nu foarte acid.

Pentru productii mari cultura trebuie udata suplimentar si totodata trebuie sa mai adaugati ingrasamant.

Sursa foto: 1

Articole asemănătoare

  • Salata de fructe cu mere, nuci si struguri

    Usor de pregatit, excelenta pentru desert sau o gustare dulce, este o reteta de salata in care se intalnesc strugurii bine copti, parfumati, merele dulci cu aroma serilor de toamna si nucile crude sau putin prajite, dupa gust. Iar la final miere, scortisoara, nucsoara, putin iaurt cremos.

  • Trandafirii Summer Song, rafinament si nuante intense

    Vreti un trandafir englezesc rezistent si frumos, cu boboci mari, rotunzi, cu multe petale in care se intalnesc portocaliul si rozul? Atunci acest "cantec de vara" este optiunea cea mai buna, fiind o varietate de trandafir usor de plantat si intretinut, longeviv, de care va veti bucura an dupa an.

  • Minunatele craite infloresc toata vara

    Cu siguranta cunosti acele flori de forma globulara, galbene sau caramizii, care par a se inmulti de la an la an. Se numesc craite, Tagetes patula sau Vazdoaga, si se impaca bine cu celelalte specii de flori alaturi de care se planteaza.

  • Dalia - floarea recunostintei si a respectului

    Dintre bulbii care se planteaza primavara pentru a inflori vara si toamna mai cunoscuti sunt ai crinului, gladiolei si daliei. Aceasta din urma floare s-a remarcat de-a lungul timpului printr-o caracteristica aparte: varietatea.

  • Toamna, anotimpul perfect pentru a planta bujori

    Bujorii, atat speciile cunoscute cat si cele mai putin raspandite precum bujorul de copac, sunt alegerea ideala in cazul in care doriti sa aduceti modificari in peisajul gradinii dumneavoastra.


Warning: fopen(cache/d5c4c9f8370f2c233b60dfcd05caa62c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139