Minunatele craite infloresc toata vara
Cu siguranta cunosti acele flori de forma globulara, galbene sau caramizii, care par a se inmulti de la an la an. Se numesc craite, Tagetes patula sau Vazdoaga, si se impaca bine cu celelalte specii de flori alaturi de care se planteaza. Datorita rezistentei lor la lumina puternica si temperaturi ridicate, craitele sunt intalnite adesea in spatiile verzi din interiorul oraselor.
Totodata, ca plante decorative putin pretentioase, ele nu lipsesc din gradina niciunui iubitor de plante. Exista numeroase soiuri de craite: normale, pitice, mari, cu culori in gama galben-portocaliu-maron, ce variaza ca dimensiune intre 0.05 si 2.2 m inaltime.
Craitele au un miros specific, usor amarui si destul de puternic, care unora le place iar altora le produce repulsie. Sunt indragite mai ales datorita florilor variat colorate.
Se cunosc in jur de 50 de specii de craite, din care cele mai populare sunt cele cu flori galbene sau portocalii de dimensiune mica, ce cresc sub forma de tufe. Craitele infloresc de la inceputul verii pana toamna tarziu, si fac fata cu brio zilelor caniculare si razelor arzatoare ale soarelui.
Prin urmare le puteti planta fara grija in orice locatie. Totusi, daca doriti sa le prelungiti durata de viata, ar fi bine sa le plantati intr-o zona cat de cat ferita de soare in intervalul orar 12,00 – 16,00.
Se inmultesc extrem de usor din seminte. Desi nu sunt plante perene, daca pui in gradina un rasad de craite, te vei bucura de ele permanent, intrucat semintele cazute pe pamant rasar in primavara urmatoare.
De obicei, craitele sunt destul de rezistente la boli si daunatori, insa in unele cazuri se mai confrunta cu fainarea sau patarea frunzelor. Pentru a preveni fainarea, este indicat sa le cultivi la o distanta minima de 20 de centimetri una fata de alta.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Apa de ploaie si beneficiile ei
Ploaia reprezinta viata oricarei gradini si totodata infrumusetarea ei. Totusi in zilele toride de vara udam plantele cu furtunul
-
Vreti sa aveti o gradina vesela intreaga vara?
V-ati intrebat vreodata cum sa faceti sa aveti o gradina inflorita si viu colorata toata vara? Daca da si nu ati reusit sa gasiti raspunsul, acesta este foarte simplu. Trebuie sa urmati cativa pasi usori pe care nu toata lumea ii cunoaste.
-
Clerodendrum
Genul cuprinde numeroase specii arbustive si agatatoare; sunt decorative prin florile parfumate, divers colorate (rosu, alb sau roz) asezate in buchete compacte, terminale. Specia Clerodendron thomsoniae - "Arborele norocului" are florile usor pendule, albe, cu extremitatile rosii. Infloreste toata vara si se inmulteste usor prin butasire.
-
Plante agatatoare in gradina
Pentru o gradina mai ocrotitoare va sugeram cateva plante agatatoare.
-
O schita de gradina rustica
Daca va plac gradinile rustice cu farmecul lor inconfundabil atunci va ajutam sa va faceti singuri o astfel de gradina.