Tipurile de pamant din gradina

Un pamant sanatos si fertil reprezinta premisa unor plante sanatoase si rodnice. Totusi pentru a obtine acest lucru este nevoie de cateva masuri pentru ca pamantul sa ramana plin de viata.

Putem remarca foarte repede ce tip de pamant avem in gradina noastra - nisipos, argilos sau humos. Pamantul ideal ofera plantelor o aerisire cat mai buna, retine apa dar cu masura si ofera substantele nutritive necesare. Printre altele, decisiva este structura si compozitia. In mare se deosebesc urmatoarele tipuri de pamant:

Pamantul nisipos aproape ca nu are niciun fel de coeziune, pamantul humos se farama si se formeaza bulgari, iar din cel argilos se pot modela figurine... ceea ce pentru plante nu este un lucru pozitiv. Un alt criteriu de selectie este modul in care poate fi prelucrat: pamanturile usoare sunt nisipoase, permeabile, cele de mijloc sunt mai degraba mai bune din punct de vedere al masei, iar cele grele - dupa cum spune si numele - sunt foarte greu de lucrat.

Pamantul mai este catalogat si dupa valoarea PH-ului. Cele mai importante substante nutritive pe care trebuie sa le detina sunt: azot, potasiu, fosfor si calciu. Un pamant bun este acela care le ofera plantelor substantele nutritive de care au nevoie la momentul potrivit.

Articole asemănătoare

  • Ingrijirea plantelor in timpul iernii

    Frigul, vanturile uscate care bat in timpul iernii, pot indeparta rapid umezeala de pe suprafata plantelor si de la radacini. Cele mai susceptibile sa se usuce si sa piara inainte de vreme din gradina sunt exemplarele plantate toamna tarziu,

  • Gradina de Vara din Saint Petersburg

    Gradina de Vara din Saint Petersburg a luat fiinta in anul 1704 cu implicarea directa a Tarului Petru cel Mare. Aflandu-se in calatorie prin Europa si fiind impresionat de frumusetea gradinilor regale, Petru I doreste ceva asemanator la “Venetia Nordului” pe care o construise.

  • Cocos

    C. weddeliana este un palmier pitic, extrem de elegant prin frunzele sale mari, compuse din foliole foarte inguste, de culoare verde inchis stralucitor pe parte superioara si verde argintiu pe partea inferioara. Frunzele ating 30-80 de cm, dar ritmul lor de crestere este foarte lent. C. nucifera este un palmier cu foliole foarte late, arcutite, care rasare dintr-o nuca de cocos, ingropata pe jumatate in amestecul de pamant din ghiveci.

  • Cum separam plantele perene

    Va mandriti cu tufele de flori din gradina dumneavoastra, dar observati ca dupa 2 sau 3 ani acestea au crescut atat de mult incat se autosufoca si vor invada si alte spatii cu flori.

  • Plante de interior... in gradina

    Multe din plantele de interior pot fi plantate afara, direct in gradina, imediat ce a venit primavara si temperaturile de peste noapte o permit.


Warning: fopen(cache/c9d5fd0a0b7835091f32b07b58d36494) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139