Cum separam plantele perene
Aceasta operatiune depinde de tipul de plante si de cat de repede isi revin ele dupa diviziune. Perioada cea mai buna pentru separare este evident primavara, desi exista si specii de plante care se separa toamna, de exemplu bujorii. La fel cea mai indicata parte a zilei pentru separare este dimineata.
Si pentru ca operatiunea in sine constituie o separare la nivelul radacinilor, destul de socanta pentru planta, ar fi bine sa o udati din abundenta cu cateva zile inainte pentru a o ajuta sa faca fata cu brio interventiei dumneavoastra.
Inca un sfat, realizati separarea dupa ce planta a inflorit. Pentru a ajuta planta sa se adapteze rapid este bine sa aveti deja sapate gropile noilor amplasamente la fel de adanci sau chiar mai adanci decat cele initiale si eventual sa cumparati si ingrasaminte pentru a le stimula cresterea. Nu lasati prea mult timp radacinile in aer liber sa se usuce. Pana la transplantare bagati-le intr-o galeata cu apa. Noile locuri vor fi suficient de mari pentru a le permite plantelor dezvoltarea armonioasa in urmatorii ani.
Cel mai usor este sa sapati adanc si larg cu o lopata in jurul radacinilor scotand intreaga planta si impartind-o apoi dupa preferinta.
Alta metoda este sa folositi 2 furci de separare mai ales pentru plantele cu radacini carnoase de genul zorelelor. Infigeti furcile in mijlocul plantei pana se unesc si trageti in sus.
Dupa ce ati impartit planta, puteti transplanta diviziunile unde doriti. Daca este foarte mare va necesita impartiri succesive pana la marimea dorita sau numarul dorit.
Daca planta are un sistem de radacini mare sau foarte lemnos solutia este sa lucrati cu o cazma ascutita sau un fierastrau.
Unele plante gen geranium se divid foarte repede si usor, nemafiind nevoie sa scoateti toata planta. Puteti taia doar o parte din ea.
Altele se prind prin
Iulie 2007
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Plante perene care se tund primavara
Plantele perene sunt acelea care rodesc mai multi ani la rand, avand o radacina persistenta din care se dezvolta o tulpina noua in fiecare primavara.
-
Primavara in gradina de flori perene
Cu siguranta primavara este cel mai ocupat anotimp pentru gradinarii care isi dedica intreaga munca plantelor perene. Daca frigul iernii i-a tinut departe de gradina, sosirea zilelor calde ii invita acum afara din casa, propunandu-le sa redescopere in propria maniera frumusetea naturii.
-
Legume perene. Tarhonul
Plantele perene sunt sunt acelea care se seamana o singura data si isi desfasoara ciclul de vegetatie pe mai multi ani.
-
Taierea plantelor perene in primavara
In sezonul rece, plantele perene sunt afectate de temperaturile reci si umiditatea excesiva.
-
Amenajarea gradinii intr-un spatiu restrans
Cand vine vorba de amenajarea unei gradini, multa lume se loveste de problema spatiului prea mic si de calculul lungimii si latimii atunci cand trebuiesc plantate plantele perene care sa dea nastere unui gard viu, frumos colorat. Nici timpul nu ajuta prea mult atunci cand trebuiesc puse la punct detaliile designului gradinii.