Primavara in gradina de flori perene


Cu siguranta primavara este cel mai ocupat anotimp pentru gradinarii care isi dedica intreaga munca plantelor perene. Daca frigul iernii i-a tinut departe de gradina,  sosirea zilelor calde ii invita acum afara din casa, propunandu-le sa redescopere in propria maniera frumusetea naturii.

Aranjarea unei gradini nu este niciodata usoara. Ea presupune o analiza detaliata bazata pe relief, particularitatile climatice, tipul de sol si gusturile personale in materie de flori. Este bine ca acestea sa fie asezate in functie de perioada lor de inflorire dar si de culori, astfel incat gradina sa radieze bucurie tot anul.

In timpul sezonului rece doar radacina plantelor perene ramane vie, iar din ea se dezvolta in fiecare primavara o noua tulpina. In urmatoarele randuri va prezentam 3 categorii de plante spre care ati putea sa va indreptati cu interes atentia in perioada care urmeaza.  

1. Plantele perene “vesnic verzi” – printre acestea se numara unele varietati intalnite in zonele alpine, care necesita o atentie minima. In martie sau aprilie, daca planta arata inca viguroasa si verde, nu ai decat sa o lasi in pace.  In caz ca numai cateva frunze sunt maro si par bolnave, reteaza-le cu o foarfeca sau rupe-le cu mana.  Din categoria plantelor perene alpine fac parte: Cresonul, Aurinia, Dianthus, Iberis, Phlox subulata.

2. Plantele perene “semi-vesnic verzi”- chiar daca suna atipic, acest nume este justificat de situatiile cand plantele raman complet verzi in timpul iernilor usoare. Printre acestea pot fi mentionate: Bergenia, Heuchera, Heucherella, Tiarella, rogozul japonez si diverse ferigi.

3. Plantele perene lemnoase – acestea sunt mai bine lasate de-o parte pana pe la mijocul primaverii, inainte de a le taia din nou. In general se lasa aproximativ 15 cm de la baza pentru mugurii noi.  Cateva exemple din aceasta categorie sunt: Artemisia, Buddleia, Caryopteris, Erysimum, Fuchsia, Hypericum, Lavandula, Lavatera, Phygelius.

Mult mai populare la noi in tara raman totusi: Crinul (Lilium), Narcisa (Narcissus), Crizantemele (Chrysanthemum), Gladiola (Galdiolus), Laleaua (Tulipa), Zambila (Hyacinthus) si Dalia (Dahlia). Este posibil ca florariile sau centrele specializate sa iti ofere o varietate limitata de plante, din acest motiv, indicat ar fi sa cauti si alte surse pentru achizitionarea florilor, cum ar fi cataloagele.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

    Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Ce noutati aduce sfarsitul verii in gradina de legume

    Asa cum ne-am obisnuit, la incheierea sezonului estival, reflectam la schimbarile produse in gradina de acest moment. Doar cateva zile ne mai despart oficial de toamna, iar acest lucru reiese cel mai lamurit din gradul de maturare al fructelor si legumelor.

  • Plantarea in gradina a legumelor si zarzavatului primavara

    Doriti legume sanatoase, fara ingrasaminte chimice ? Atunci sa incepem primavara plantand legume de sezon.

  • Curatenia de Primavara - din nou in Gradinile Botanice din Bucuresti si Cluj

    Sambata, 29 martie 2008, va avea loc "Curatenia de primavara" in Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" a Universitatii din Bucuresti si in Gradina Botanica "Alexandru Borza" a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.


Warning: fopen(cache/804c9b3aebbcfb56b7ab717c52abee96) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139