Legume perene. Tarhonul

Plantele perene sunt sunt acelea care se seamana o singura data si isi desfasoara ciclul de vegetatie pe mai multi ani. Printre legumele perene care pot fi cultivate cu succes langa casa noastra se numara: stevia, hreanul, leusteanul, macrisul si tarhonul.

Inainte de a va destainui din secretele culturii tarhonului se cuvine sa cunoasteti ceea ce este caracteristic tuturor legumelor amintite si care sunt avantajele lor. Acestea sunt de regula rezistente la inghet si foarte rezistente atat in fata daunatorilor cat si in fata bolilor care le ameninta necontenit. In plus, legumele perene impun putine lucrari de intretinere si dau productii bune pe terenuri bogate in substante nutritive.

Astazi tarhonul este cunoscut mai ales in domeniul culinar, insa in trecut se bucura de un veritabil succes ca remediu natural impotriva  afectiunilor sistemului digestiv.

Frunzele sale aromate sunt de asemenea folosite pentru imbunatatirea gusului ciorbelor, sosurilor sau altor preparate culinare.

Cerintele plantei si tehnica culturii

Desi face fata destul de bine conditiilor aspre ale iernii, este bine ca tarhonul sa fie protejat impotriva frigului cu o "patura" consistenta de frunze. Comparativ cu alte legume, tarhonul are cerinte mai sporite fata de lumina si caldura.

Solul trebuie sa fie hranitor, afanat si bine drenat pentru a permite apei sa ajunga la radacinile acestuia. Atentie insa, evitati execesul de apa deoarece radacina este predispusa la degradare.

Butasii se recolteaza in lunile iunie-iulie si se pun la inradacinare acoperindu-se cu pamanat, urmand a fi udati si prasiti de fiecare data cand este nevoie. Dupa ce formeaza radacini, toamna sau primavara, se transfera/planteaza pe locul definitiv in randuri. Distanta dintre o tufa si alta trebuie sa fie de aproximativ 25 cm iar cea dintre un rand si altul de 40 cm.

Frunzele de tarhon pot fi folosite si in timpul iernii insa numai daca sunt uscate si pastrate in conditii igienice.
 

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Fructe si legume bogate in magneziu

    Bananele nu sunt doar o buna sursa de potasiu (pentru o inima mai sanatoasa si nu numai) vitamina C sau fibre, dar sunt recomandate si pentru a ne asigura necesarul zilnic de magneziu din fructe si legume.Aromate si savuroase, sunt o gustare rapida sanatoasa si ne satisfac usor nevoia de dulce. Si in plus sunt usor de gasit in magazine in orice perioada a anului.

  • Legume si fructe bogate in fier

    Esential pentru buna functionare a intregului organism, fierul este unul dintre mineralele ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, si daca cele mai bune surse raman cele de origine animala, totusi veti gasi mai multe fructe si legume proaspete cu un continut ridicat de fier. Asa ca in fiecare zi aveti posibilitatea sa preparati o alta reteta, hranitoare si gustoase, cu sau fara carne, dupa gust.

  • Fructe si legume pentru o minte sanatoasa

    Rosiile bine coapte sunt excelente in salate, ca gustare, gatite in diverse moduri, dar cati dintre cei care le mananca de fiecare data cu atata placere stiu ca in tomate se gaseste si un puternic antioxidant, licopenul, ce protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Iar in timp banalele rosii (le puteti asocia alte legume si eventual putin ulei de masline) nu mentin doar sistemul imunitar si cel digestiv, dar mentin si sanatatea mintii si mai ales memoria sau capacitatea de concentrare.

  • Supa de vara cu legume si verdeturi

    O supa cu legume si verdeturi, cu gust proaspat, sanatoasa si plina de vitamine.

  • Legume la cuptor cu otet balsamic

    Fel potrivit zilelor reci, sanatos, gustos si satios, aromele de legume fiind potentate de otetul balsamic.


Warning: fopen(cache/6f4152259af1b75cc44869ed77c6e98e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139