Tibouchina, planta de interior cu accent sud-american

In mediul natural, Tibouchina se numara printre florile care impodobesc, cu delicatetea lor consacrata, peisajul sud-american. La noi, insa, din cauza conditiilor climatice, ea este tratata ca planta de interior, iarna, si ca planta de terasa, vara.

Dintre cei aproximativ 200 de taxoni semnalati de biologi, numai o specie se cultiva in mod curent in apartament: Tibouchina semidecandra.  Aceasta planta ofera tot anul o paleta larga de culori, atat prin frunze cat si prin flori.

Inflorirea Tibouchinei incepe de regula prin mai si dureaza pana prin octombrie, vreme in care are loc tranzitia de la roz deschis la violet catifelat. Unele flori ating diametrul de 10 cm si se aseamana cu Vioreaua. De aici si denumirea alternativa: "Arbore de Viorele".
 
Tibouchina se dezvolta sub forma unui arbust vesnic verde, care poate ajunge si la un metru inaltime. Planta nu este una pretentioasa, insa trebuie tinut cont de particularitatile locului de provenienta.

Pentru un drenaj excelent, pamantul din ghiveci trebuie sa fie foarte fertil si amestecat cu pietris sau nisip cu granulatie mare. Ghiveciul nu trebuie sa fie exagerat de mare, mai ales daca nu intentionam sa obtinem o planta de mari dimensiuni. Acesta se va schimba anual cu unul putin mai voluminos, la sfarsitul iernii. 

Toamna si iarna straduiti-va sa-i asigurati in incapere o temperatura constanta, dar nu mai mica de 10 grade Celsius. Fiind o planta care agreeaza caldura, dincolo de acest prag, Tibouchina risca sa ”degere” si chiar sa isi piarda invelisul de frunze.

O alta vulnerabilitate a plantei o constituie curentii de aer rece. Tibouchina trebuie sa beneficieze de un ambient cu o buna ventilatie a aerului, insa nu de una care sa o lezeze.  Cand planta se afla in repaus relativ, in perioada sezonului rece, udarea se face superficial. In caz contrar, radacinile putrezesc.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Strelitzia reginae, planta tropicala din casa ta

    Florile tropicale au fascinat intotdeauna lumea Botanicii prin frumusetea si diversitatea lor uriasa. Despre Strelizia se poate spune fara nicio exagerare ca se situeaza in topul celor mai populare. Dintre cele 4 specii perene care se cunosc in prezent, originare din Africa de Sud, numai una poate fi crescuta ca planta de interior: Strelitzia reginae.

  • Goldenrod, o planta de toamna cu proprietati medicinale

    Goldenrod, cunoscuta si sub numele solidago, este o planta ce face parte din familia Asteraceae, cunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari familii de plante cu flori din lume, cuprinzand mai mult de 1500 de genuri si aproximativ 23.000 de specii raspandite in intreaga lume.

  • Torenia founieri sau flori gingase in ghiveci

    Planta erbacee, cu port de tufa compacta si crestere joasa, Torenia fournieri se cultiva ca planta de interior. Are frunzele de culoare verde intens, simple, ovale si cu margini crestate. Florile de diverse culori, cu aspect usor tubular, au la exteriorul petalelor nuante ceva mai inchise decat restul corolei, iar interior un ochi galben.

  • Gloriosa superba - o liana cu flori exotice

    Intrucat nu rezista afara, la gerurile din tara noastra, nu a putut fi aclimatizata ca planta de gradina, dar iubitorii acestei minunatii exotice se pot bucura de florile ei, cultivand-o ca planta de interior, scotand-o terase sau balcoane insorite, doar pe perioada calda.

  • Jacaranda

    J. Mimosaefolia este singura specie cultivata ca planta de interior. Are aspectul unui arbore cu foliajul asemanator ferigilor. Desi mari, frunzele sunt delicate. In locurile de bastina planta este spectaculoasa prin florile sale albastre.


Warning: fopen(cache/261c7d0af9959c9289f4bf5924a87904) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139