Strelitzia reginae, planta tropicala din casa ta
Florile tropicale au fascinat intotdeauna lumea Botanicii prin frumusetea si diversitatea lor uriasa. Despre Strelizia se poate spune fara nicio exagerare ca se situeaza in topul celor mai populare. Dintre cele 4 specii perene care se cunosc in prezent, originare din Africa de Sud, numai una poate fi crescuta ca planta de interior: Strelitzia reginae. Supranumita Pasarea Paradisului datorita aspectului spectaculos, ce “imita” capul unei pasari tropicale, Strelitzia este ruda de gradul doi a bananei cu care nu are prea multe in comun. Chiar daca apartin aceleiasi familii, Strelitziaceae, Pasarea Paradisului nu are ramuri lemnoase, ci doar frunze ca niste sulite, putand ajunge pana la 50 de centimetri.
Conditiile climatice din Europa si anumiti factori istorici au facut ca planta sa nu patrunda mai devreme de 1773 pe batranul continent, mai tarziu chiar decat in America si Australia. Astazi disparitatile geografice aproape au disparut, Pasarea Paradisului se cultiva de oricine, oriunde, respectandu-se cateva conditii elemenatare.
Pasarea Paradisului infloreste doar cand ajunge la maturitate. Te poti astepta sa se petreaca aceasta minune cu o planta mai veche de 5 ani, primavara sau vara. Fiecare floare dureaza aproximativ o saptamana, dar planta infloreste succesiv, asa ca te vei putea bucura de spectacol o lunga perioada de timp.
Strelizia simbolizeaza libertatea, frumusetea si viitorul care aduce lucruri bune. La achizitionare este important ca planta sa aiba aspect sanatos, frunze viu colorate si curate, adica sa nu prezinte urme de insecte sau pete. Gaseste-i un loc cat mai apropiat de ferestre. In cel mai fericit caz, ferestrele sunt orientate catre rasarit sau sud. Streliztia infloreste mai repede daca este plantata intr-un ghivec mai mic, motiv pentru care sunt plantate de regula in grupuri.
In ceea ce priveste solul, Pasarea Paradisului necesita un amestec de pamant steril, nisip, turba si suplimente de fosfor si nitrogen. Strelitzia poate fi mutata si afara (pe terasa sau in gradina), pe toata perioada verii, iar acest lucru ii va stimula ritmul de crestere. In tinuturile natale si alte zone cu mult soare, planta prospera in semi-umbra, dar in cele ce primesc mai putina energie solara, cum este Romania, necesita o expunere cat mai indelungata sau minim 4 ore pe zi.
Diviziunea se face doar la plantele mature si atunci cand este absolut necesar, de pilda cand ghiveciul devine supraaglomerat. Pentru inmultire nu folositi seminte mai vechi de jumatate de an. Acestea se pun intr-un vas cu apa 24 de ore inainte de plantare. Germinarea se produce in 6 luni.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Armonie florala cu Feng Shui
Florile sunt surse de energie, vitalitate, echilibru si creativitate pentru orice locuinta. Potrivit principiilor Feng Shui energia chi este regenerata usor cu ajutorul florilor, expresia yang a plantelor, si nu trebuie sa le alegeti doar pentru frumusete si parfum. Culoarea este importanta, varsta florii, perioada in care o alegeti si locul in care o veti amplasa, chiar si materialul din care este facut ghiveciul sau jardiniera, toate pot schimba in bine sau in rau – daca sunteti pasionati de Feng Shui – atmosfera din casa.
-
Valente terapeutice ale ceaiului de hibiscus
Hibiscusul (Rosa sinensis) este o planta tropicala si subtropicala originara din estul Asiei, denumita popular “trandafir” chinezesc, datorita florilor sale mari si rosii. Hibiscus rosa sinensis - singura varietate care se cultiva ca planta de apartament - este membru al familiei Malvaceae.
-
Marul lupului, mai puternica decat orice planta medicinala din Romania
Este de departe cea mai puternica planta medicinala din Romania si cu toate acestea putini o recunosc in natura si ii acorda locul cuvenit intre remediile fitoterapeutice.
-
Vulturica (hieracium pilosella)
Vulturica (hieracium pilosella) este o planta perena din familia Compositae, cu petale galbene sau portocalii, care se remarca atat prin frumusetea sa cat si prin calitatile terapeutice pe care le poseda.
-
Beneficiile consumului de morcov
Morcovul este o planta leguminoasa din familia umbeliferelor, intens folosita in bucataria traditionala romaneasca, ce se remarca printr-un gust placut si calitati nutritive deosebite.