Vulturica (hieracium pilosella)
Vulturica (hieracium pilosella) este o planta perena din familia Compositae, cu petale galbene sau portocalii, care se remarca atat prin frumusetea sa cat si prin calitatile terapeutice pe care le poseda.
Cu siguranta ati remarcat-o la tara, din luna mai pana prin august, pe pajistile din zonele de deal si de munte, dar nu i-ati acordat prilejul sa va infuenteze in mod pozitiv sanatatea. Fitoterapia face uz de florile si radacinile sale fiindca ele depoziteaza cea mai mare cantitate de substante active.
Vulturica contine acid cafeic, acid clorogenic si alti acizi organici, umbeliferona, tanin si numeroase saruri minerale, fiind cunoscuta drept antiulceroasa, astringenta, hemostatica diuretica si chiar energetica.
Pentru pastrare, florile plantei se recolteaza chiar din timpul verii iar radacinile in septembire si octombrie. Pentru uz intern si extern, infuzia preparata in casa este poate cea mai facila si eficienta cale de a valorificare. Vulturica trateaza ranile aparute la nivelul pielii si afectiunile bucale. In traditia populara ceaiul se folosea la gargara, contra amigdalitei si inflamatiilor gatului si gurii.
Sub forma de ceai, decoct sau infuzie se folosea contra diareei cronice, piatra la rinichi, catare intestinale si alte boli. Partile aeriene se fierbeau si decoctul se lua intern iar cu plantele ramase se faceau cataplasme in dureri de piept.
Planta proaspata contine un suc laptos de culoare alba (care devine cafeniu si vascos imediat ce ia contact cu aerul) care se poate pune in ochi pentru limpezirea vederii si reducerea inflamatiilor oculare. Vulturica vizeaza de asemenea afectiuni precum: cele hepatice, faringita, diareea, edemele, febra, infectia urinara, nefrozele, ulcerul gastric si duodenal, arteroscreloza ori astenia.
Mod de preparare:
-Se adauga 1 lingura de planta maruntita la 250 ml apa si se fierbe 10-15 minute. Se consuma 2-3 cani pe zi.
Sursa foto
I. C.