Gloriosa superba - o liana cu flori exotice

gloriosa superba

foto: GradinaMea.ro/V.S.

Denumire stiintifica: Gloriosa superba (sinonim cu Gloriosa rotschildiana)

Denumiri comune: Crinul de Malabar, Liana cu flori de flacara

Familie: Liliaceae

Origine: India si zona tropicala a Africii 

 

Aspect si prezentare: Planta perena cu crestere verticala si port de liana, se catara pe suporti si tutori, ajutandu-se de carceii cu care se termina frunzele verzi stralucitoare, de cca 7-8 cm lungime si forma lanceolata.  Foarte cautata pentru aspectul exotic si extrem de decorativ al florilor sale mari, de 10-12 cm diametru, cu 6 petale intoarse catre exterior, adesea rasucite, de culoare rosu intens si marginile puternic ondulate de culoare galbena. Dispunerea culorilor in petale si forma acestora, aseamana corola acestei flori cu o flacara.

 

Conditii de ingrijire/cultivare: Intrucat nu rezista afara, la gerurile din tara noastra, nu a putut fi aclimatizata ca planta de gradina, dar iubitorii acestei minunatii exotice se pot bucura de florile ei, cultivand-o ca planta de interior, scotand-o terase sau balcoane insorite, doar pe perioada calda.

 

Necesita o locatie bine luminata, iar pentru a inflori are nevoie de cateva ore de soare dimineata. Tolereaza si un pic de umbra, dar in acest caz inflorirea nu va fi pe masura asteptarilor.

Gloriosa este foarte pretentioasa in privinta caldurii si a schimbarilor de temperatura. Iubeste caldura, avand nevoie in perioada de crestere de o temperatura cuprinsa intre 14 si 24 grade Celsius, pentru punerea in vegetatie a tuberculilor fiind suficiente insa 10-12 grade. Un lucru interesant si demn de retinut este faptul ca dupa ce tuberculii au fost pusi astfel in vegetatie, temperatura mediului de cultivare nu are voie sa scada sub 10 grade. Frigul face ca planta sa se opreasca din crestere si apoi sa moara.

 

In stransa legatura cu necesarul de caldura este si umiditatea atmosferica. Gloriosa superba nu tolereaza uscaciunea aerului, avand nevoie de pulverizari dese ale frunzisului, mai ales in perioadele in care temperatura depaseste 20 de grade Celsius.

 

Vara are o crestere rapida, apa fiind unul din factorii ce o ajuta sa se dezvolte armonios, sa formeze frunzis sanatos si boboci vigurosi. Caldura o face sa fie foarte setoasa, avand nevoie de o udare la fiecare 3 sau 4 zile.

 

Plantarea tuberculilor se va face primavara, in martie, intr-un substrat pe baza de pamant de gradina si nisip, in amestec cu compost de frunze sau turba usoara pentru asigurarea unui drenaj ridicat al apei.

 

Fertilizarea este necesara incepand cu a doua luna de la plantare si pana la sfarsitul lunii august. La fiecare 10 sau 12 zile, se va administra un ingrasamant pentru muscate sau un ingrasamant lichid pentru plante cu flori.

  

Inflorirea este de lunga durata, florile exotice aparand in continuu din iunie pana in octombrie.  

 

Inmultirea se realizeaza cel mai adesea prin divizarea tuberculilor. Acestia se planteaza primavara, la caldura si lumina. Se uda cu atentie si zgarcenie pana rasar noile plantute, abia dupa aceea se mareste ritmul udarilor.

 

Gloriosa se mai poate inmulti si prin seminte. Insamantarea se poate face in februarie, pe pat de turba, in minisera, asigurandu-se caldura (22 grade Celsius) si umiditate ridicata.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Intrucat ii place sa se catare va trebui sa palisati planta pe suporti inalti si sa o lasati sa se desfasoare. Ajunge de obicei la cca 1, 5 sau chiar 2 metri inaltime si poate ocupa in lateral, pana la un metru. Asigurati-i un spatiu aerisit si multa umiditate, pulverizand-o periodic pe frunze.

 

La sfarsitul lunii octombrie rariti udarea si lasati planta sa se usuce complet. Scoateti tuberculii si pastrati-i pe timpul iernii in spatii racoroase si intunecate, fara umezeala.

  

Specii si varietati: G.s.Rotschildiana - cu flori mari rosii intens, bordate cu galben si G.s.Citrina - ceva mai rara, cu flori complet galbene.

 

Iunie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Diademe Red, trandafirul rosu de o frumusete speciala

    Soi de trandafir floribunda ideal pentru gradini, parcuri, decoratiuni florale si buchete elegante, Diademe Red (exista si o varianta cu flori roz pal) este o varietate cu boboci mari, parfumati (o aroma dulce, care va incanta pe oricine), rezistenta si longeviva.

  • Ciubotica cucului in terapiile naturiste

    O planta cu flori galbene, mici, inalta de pana la 30 de cm, ciubotica cucului este utilizata in tratarea unei game largi de afectiuni.

  • Hortensia Red Miss Hepburn

    Va plac hortensiile? Atunci puteti sa alegeti un soi mai rar, cu un nume inspirat de un mare nume al cinematografiei, o hortensie cu flori mari, delicate a caror culoare variaza de la un rosu deschis la un roz intens, asezate in manunchiuri mari, bogate, frumoase.

  • Cultivarea florilor comestibile

    Daca stam bine sa ne gandim o gradina cu flori comestibile suna putin cam ciudat, distractiv in unele cazuri. Este un subiect pe care il puteti intalni in desenele animate semnate de Looney Tunes.

  • Lisianthus, frumoasa in gradina si casa

    Originara din Statele Unite ale Americii, lisianthus este o planta cu flori foarte frumoase, motiv pentru care deseori este aleasa de horticultori pentru a orna gradinile.


Warning: fopen(cache/db2a06f1603aeb1449819dbe87d520b1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139