Tehnica degustarii vinului

Insusirea de a aprecia prin degustare vinurile este o obligativitate a oricarui consumator sau producator de vin. Prin degustare se apreciaza calitatea vinului - in cursul evolutiei sale - se stabileste exactitatea masurilor si interventiilor tehnologice. Procedeul la care participa vazul, mirosul si gustul  se perfectioneaza continuu prin exercitii si degustari comparative de vinuri sanatoase bine evoluate si cu caracteristici bine fixate.

Paharele pentru degustare vor fi din material de cea mai buna calitate, avand  o forma corespunzatoare tipului de vin care se degusta. Astfel:

- pentru vinurile albe, tinere, nearomate se folosesc pahare simple cu picior;
- pentru vinurile albe aromate si vechi forma cea mai corespunzatoare este, ca si la vinurile de mai sus, de lalea care favorizeaza sesizarea mai rapida a nuantelor de miros prin concentrarea lor la gura paharului;
- pentru vinurile rosii se folosesc pahare in forma de cupa-plata, scure, cu picior;
- pentru vinurile spumante se recomanda paharele cu picior, in forma de cupa conica, cu deschire superioara relativ mare;

Pentru toate tipurile de pahare sticla trebuie sa fie absolut incolora si transparenta si fara nici un desen sau incrustatie.

Vinul se toarna incet pe marginea paharului care se tine inclinat spre sticla. Daca vinul este vechi, se inclina atat paharul cat si sticla ca sa nu se tulbure depozitul. La sticlele vechi nu este permis sa se starga depozitul de praf, dovada de vechime si noblete. La degustare paharele se umplu circa 1/3, maxim 1/2  evitandu-se aerisirea vinului pentru a nu se pierde buchetul sau aroma acestuia.

Mai intai se pareciaza culoarea si limpiditatea vinului, indreptand paharul spre sursa de lumina. Aroma si buchetul vinului se examineaza inspirand o data (rar de doua ori) brusc si mult din atmosfera paharului, dupa ce acestuia i s-a imprimat in prealabil o miscare de rotatie, pentru a crea conditii mai bune de volatilizare. Sesizam astfel atat aroma si buchetul cat si intensitatea si calitatea vinului. Apoi se soarbe putin vin, care, facand un mic tiraj, se incarca cu toate aromele, impingandu-l spre cerul gurii si nas. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • (P) Periajul dinţilor de la A la Z

    Una din cele mai importante activităţi din cadrul igienei dentare este periajul dentar. Pentru ca acesta să fie cât mai eficient, este foarte important să cunoaştem şi să utilizam corect tehnica de periaj.

  • Iarna bucurati-va de savoarea vinului fiert

    In lunile friguroase de iarna, primul lucru la care ne gandim cand intram in casa este cum sa ne dezghetam mai repede.

  • Defecte frecvente ale vinului de casa

    Prin defectele vinului se inteleg acele modificari negative in compozitia si calitatea vinului care au ca efect deprecierea si pierderea capacitatii de consum. Spre deosebire de boli ele nu sunt provocate de microorganisme ci de cauze de ordin fizico-chimic.

  • Soiuri de struguri pentru vinuri albe

    La stabilirea soiurilor de struguri destinate obtinerii vinului se are in vedere ca acestea sa fie de mare productie, rezistente la temperaturi scazute, sa asigure produse superioare si vinuri cat mai complete, aromate si echilibrate.

  • Bolile vinurilor. Otetirea si amareala vinului

    Responsabila pentru otetirea vinului este o bacterie ce provoaca la suprafata vinului o pelicula fina, de culoare albicioasa, uniforma. Cu timpul aceasta pasla se destrama si se depune la fundul vasului, formand asa-zisul "cuib de otet".


Warning: fopen(cache/ace15f69ce7f41eb475726ef4f335ad2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139