Bolile vinurilor. Otetirea si amareala vinului
Responsabila pentru otetirea vinului este o bacterie ce provoaca la suprafata vinului o pelicula fina, de culoare albicioasa, uniforma. Cu timpul aceasta pasla se destrama si se depune la fundul vasului, formand asa-zisul "cuib de otet".
Factorii care favorizeaza otetirea sunt in primul rand temperatura ridicata in incaperile de pastrarea vinului, prezenta golurilor in vase si ingrijirile necorespunzatoare acordate pregatirii vaselor si utilajelor la vinificatie etc.
Vinul isi mareste cantitatea de acid acetic (otet), isi pierde gustul si aroma specifica normala, adesea tulburandu-se.
Prevenirea bolii consta in evitarea temperaturilor ridicate in incaperile de pastrarea vinului, facerea plinului la timp si ingrijiri corespunzatoare pe toata perioada vinificatiei.
Tratarea bolii este practic imposibila. Interventiile ce se recomanda sunt de natura sa prelungeasca perioada de consum, dar nu sa inlature total boala. Printre masurile menite sa incetineasca evolutia bolii se numara si sulfitarea corespunzatoare, tragerea vinului in vase dezinfectate prin sulfitare si consumarea acestuia in timp relativ scurt, intrucat boala recidiveaza rapid si duce la o pierdere totala a capacitatii de consum a vinului.
Pe de alta parte, amareala vinului produce tulburarea acestuia, pierderea luciului si un gust amar, iritant, foarte pronuntat. Culoarea vinului se brunifica, iar la fundul vasului se formeaza un depozit de culoare inchisa. Boala este intalnita mai frecvent la vinurile vechi, dar si la cele rosii sau albe, obtinute prin fermentarea pe bostina, la care continutul in substante tanante si colorante este ridicat.
Prevenirea bolii se face prin vinificarea cat mai ingrijita a strugurilor, inlaturarea strugurilor alterati si folosirea rationala a bioxidului de sulf la vinificatie. Tratarea bolii se face prin tratarea vinului cu carbune activ (carbune vegetal sau animal, procurat de la farmacie) pentru indepartarea gustului si mirosului amar (circa 1 g la litru).
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Ce plante tamaduitoare se recolteaza in luna iulie
Vara nu este numai vremea fructelor si a salatelor de legume ci si momentul pentru recoltarea anumitor plante tamaduitoare. Ca de fiecare data, insa, uitam sau omitem acest lucru preferand medicamentele chimice in locul remediilor fitoterapeutice, necostisitoare si aflate, totusi, atat de aproape de noi.
-
Vitamine de toamna: C, A, E si B6
Necesarul zilnic de vitamine nu variaza doar in functie de varsta, de mediul in care traim si de munca noastra, in aceeasi masura este influentat de anotimpul pe care il parcurgem.
-
Bolile vinurilor
Vulnerabilitatea prezentata de vinul preparat in gospodarie apare inca din timpul procesului de obtinere a acestuia.
-
Defecte frecvente ale vinului de casa
Prin defectele vinului se inteleg acele modificari negative in compozitia si calitatea vinului care au ca efect deprecierea si pierderea capacitatii de consum. Spre deosebire de boli ele nu sunt provocate de microorganisme ci de cauze de ordin fizico-chimic.
-
Tehnica degustarii vinului
Insusirea de a aprecia prin degustare vinurile este o obligativitate a oricarui consumator sau producator de vin. Prin degustare se apreciaza calitatea vinului, se stabileste exactitatea masurilor si interventiilor tehnologice.