Ce plante tamaduitoare se recolteaza in luna iulie


Vara nu este numai vremea fructelor si a salatelor de legume ci si momentul pentru recoltarea anumitor plante tamaduitoare. Ca de fiecare data, insa, uitam sau omitem acest lucru preferand medicamentele chimice in locul remediilor fitoterapeutice, necostisitoare si aflate, totusi, atat de aproape de noi. In luna iulie, ca pe intreaga durata a sezonului cald, campurile si pajistile inverzite sunt adevarate farmacii in aer liber. Locurile care au beneficiat pana acum de suficienta lumina, caldura si apa,  vor ascunde cu siguranta plante vindecatoare printre buruieni: drobita (Genista tinctoria), Amareala (Polygala amara), Sanzienele albe (Galium mollugo), Tintaura (Centaurium erythraea), Coada-soricelului (Achillea millefolium) si ghizdeiul (Lotus corniculatus).

Drobita este cunoscuta in popor sub multe denumiri, cele mai intalnite sunt bobitei, braba si lemnul bobului. Ati vazut-o, cu siguranta, crescand prin fanete: are o tulpina inaltuta, florile galbene-aurii si dese. Din tulpinile acestei plante se prepara un ceai folosit impotriva durerilor de stomac, constipatiei, reumatismului si chiar in cazurile tumorale. Se prepara astfel: adaugati 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita si lasati sa infuzeze 10 minute. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.

In zonele noastre de deal si de munte la mare cautare este si tintaura. Aceasta este o planta medicinala de culoarea albastra sau rosie, perena, care creste 10-40 cm. Florile sunt ca niste stelute cu cinci colturi. Ceaiul se obtine din partile aeriene inflorite, recoltate prin taierea tulpinelor cu foarfeca sau cutitul la 5 cm de la suprafata pamantului. Tintaura trateaza afectiuni precum: febra, lipsa poftei de mancare, tulburarile stomacale, bolile de piele si diabetul. 

Cunoscute si sub denumirea de dragaica, sanzienele sunt plante a caror recoltare incepe in mod traditional dupa 24 iunie, cand se sarbatoreste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Varfurile inflorite ale tulpinilor se culeg pana in septembrie, punandu-se treptat la uscat la umbra, in straturi subtiri. Pana in prezent sanzienele albe s-au dovedit a avea urmatoarele proprietati: diuretice, antiseptic, antireumatice si afrodisiace, ceea ce le dau eficacitate in afectiuni cum ar fi: tulburari circulatorii, icter, poliartroze, guta si reumatism cronic.

In incheiere dorim sa spunem cateva cuvinte despre coada-soricelului, chiar daca este una dintre cele mai populare plante medicinalede la noi si din lume.  Denumirea latina, Achillea milefolium, aminteste de povestea lui Ahile, a carui rana sangeranda a fost oblojita de tovarul sau de lupta chiar cu frunzele acestei plante. Florile cu gust amar si miros aromatic sunt recoltate pentru efectele ei benefice in afectiunile digestive, in bolile diareice, in tratamentul hemoroizilor si multe altele. Pentru administrarea interna, se prepara infuzie din 2 linguri de flori la 2 cani de apa. Pe parcursul zilei respective se va bea toata cantitatea de ceai, in mai multe reprize.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ceapa rosie \"Red Baron\" in gradina si bucatarie

    Red Baron este o varietate cu productie buna, rezistenta la boli si daunatori, cu un gust dulceag, putin picant, foarte placut indiferent de modul de preparare

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Gradina mea in luna octombrie

    In gradina se gaseste mereu cate ceva de facut si cu atat mai mult in luna octombrie cand, incet dar sigur, ne apropiem cu pregatirile de iarna.

  • Plante medicinale care se recolteaza in august

    Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

  • Gradina mea in luna Februarie

    Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.


Warning: fopen(cache/4291b2d554dfca908ed9e750b8d4d157) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139