Tarhonul
Tarhonul se cultiva pentru tulpina si frunzele sale aromate, folosite la imbunatirea gustului diferitelor preparate culinare.
Cerintele plantei. Comparativ cu alte plante, are nevoi mari de lumina. Este rezistent la frig, totusi peste iarna este bine sa fie protejat, prin acoperire cu frunze. Cere soluri revene, afanate adanc si bogate in substante nutritive. Se inmulteste prin butasi sau prin despartire de tufe. Butasii, lungi de 10-15 cm, se recolteaza in lunile inuie-iulie si se pun la inradacinare, acoperindu-se cu pamant amestecat cu mranita, de 3-4 cm grosime. Se uda si se prasesc ori de cate ori este nevoie.
Toamna sau primavara cand formeaza radacini, se planteaza pe locul definitiv, in randuri la distanta de 40 cm, iar pe rand, la 25 cm intre tufe.
Se recolteaza frunze, portiuni de tulpina sau de lastari, incepand din primavara si pana toamna tarziu. Uscat in conditii igienice, la umbra si ferit de praf, se poate folosi si in timpul iernii.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Salata de telina cu mar si maioneza
O gustare consistenta si aromata pentru zilele tot mai reci de iarna, cu multe vitamine dar si destule calorii.
-
Salata de iarna cu telina, patrunjel si mar
Un aperitiv sau o gustare pentru o zi rece de iarna, cu telina, patrunjel si suc de lamaie, simplu de pregatit, aromata si plina de savoare.
-
Sapte bauturi pe care (probabil) ai ezita sa le gusti
Pepsi White, o editie limitata in care veti gasi Pepsi si... iaurt
-
Tarhonul in tratamentele naturiste
Cura cu ceai de tarhon, baut in fiecare zi putin caldut, ajuta la buna functionare a ficatului, precum si la regenerarea celulei hepatice
-
Sos tartar
O reteta clasica a unui sos traditional, foarte popular pentru cei care prefera un gust plin, putin picant.