Sunatoarea, planta care vindeca depresia
Florile de sunatoare se colecteaza prin taiere cu foarfeca din luna iunie pana in septembrie. Ca lungime, tulpina sunatoarei creste pana la o jumatate de metru, uneori atingand si mai mult, florile au petale galbene si frunzele sunt punctate. Dupa uscare, acestea se pastreaza in saculeti de panza, in locuri uscate si intunecate, pentru a fi utilizate la nevoie.
Sunatoarea este o planta medicinala care traieste si infloreste mai multi ani consecutiv, gasindu-se in locuri accesibile, atat la campie cat si la munte. in medicina noastra populara, a fost utilizata multa vreme, in special pentru tratamentul unor afectiuni ale ficutului si tubului digestiv, iar in Occident este prescrisa si astazi adesea pentru tratarea anxietatii si depresiei.
Principiul activ principal este hipericina – substanta de culoare rosiatica datorita careia unele dintre preparatele din sunatoare au o tenta rosiatica-bruna (tinctura, crema, uleiul). Datorita hipericinei si pseudohipericinei, uleiului volatil si taninurilor produsul are actiune antiseptica, astringenta si cicatrizanta. Flavonozidele sunt raspunzatoare de actiunea vasodilatatoare si hipotensiva. Acizii clorogenic si cafeic explica proprietatile antiinflamatoare si colagoge ale plantei.
Totusi, administrarea aceastei plante prezinta si unele pericole, deoarece interfera cu alte tratamente, reducandu-le efectul. Astfel, se cunoaste faptul ca reduce efectele medicamentelor imunosupresoare, ceea ce ar putea determina respingerea unor transplanturi.
In perioada administrarii oricarui preparat pe baza de sunatoare (creme, unguente, ulei, tincturi, infuzii) medicii ne recomanda sa evitam expunerea la soare datorita efectului de fotosensibilizare. Isi poate face aparitia dermita alergica solara si se pot agrava diverse boli de piele: vitiligo, psoriazis, dermatoze.
Pentru prepararea infuziei opareste o lingurita (cu varf) de plante in 1/4 litru de apa clocotita. Bea doua cani pe zi, dupa masa. Florile de sunatoare tinute in ulei de in constituie un leac extern la indemana impotriva arsurilor si a oparirilor (se aplica putin pe arsuri).
Tratamentul pe baza de sunatoare este bine sa nu dureze mai mult de 2 luni cu o luna pauza, dupa care se poate relua pentru a evita aparitia unor simptome nedorite (nevralgii, dureri de cap, fotosensibilizare).
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Flori de Amaryllis pentru un farmec tomnatic in casa
Amaryllis, planta care poarta stiintific denumirea de Hippeastrum, provine tocmai din America de Sud si este o planta bulboasa, perena. Ca urmare a acestui lucru, pentru a ne bucura de minunatele ei flori, trebuie sa ii acordam ingrijiri cu totul speciale.
-
Welwitschia mirabilis, o planta relicta din Jurasic
Welwitschia mirabilis este o planta care creste numai in sud-vestul Africii, in zona desertica a Namibiei. Din cauza conditiilor climatice pe care le indura, este plasata de cercetatori alaturi de cele mai
-
Proprietatile curative ale ghimbirului
In ultimii ani ghimbirul este planta care a castigat tot mai multa popularitate. Datorita studiilor efectuate, specialistii au descoperit
-
Scorusul de munte si sanatatea
Scorusul de munte sau sorbul pasaresc este o planta care-si are radacinile atat in sens propriu cat si figurat in pamantul batranului continent european.
-
Fittonia sau Planta Mozaic
Roz, verde sau rosu intens: planta mozaic are un aspect delicat, iar modelul frunzelor este foarte elegant si deosebit. Fiind o planta care provine din padurile tropicale, aceasta are nevoie de o umiditate