Strugurii albi influenteaza sanatatea inimii ca cei rosii?

Una din controversele care au planat pana nu demult in domeniul nutritiei a plecat de la urmatoarea intrebare: “Sunt strugurii albi la fel de buni pentru sanatatea sistemului cardiovascular precum cei rosii?”.

Oricat de simpla ar parea la prima vedere, a trebuit sa treaca o vreme pana la formularea unui raspuns pertinent din partea unor cercetatori italieni. O teorie afirma ca vinul rosu face “minuni” gratie  flavonoidelor, adica a acelor substante care dau culoarea rosie, albastra sau violeta fructelor. 

Flavonoidele sunt o clasa de compusi naturali care functioneaza ca antioxidanti. Pe langa faptul ca sunt etichetate ca substante nutritive esentiale, acestea sporesc prelucrarea vitaminei C, un alt antioxidant puternic. Flavonoidele sunt necesare, de asemenea, la mentinerea conforma a peretilor vaselor de sange si la protectia impotriva infectiilor. 

Avand un efect anti-inflamator, strugurii ofera  o stare de relaxare organismului. Este important sa fie consumati cu tot cu coaja, chiar daca uneori nu are un gust excelent, fiindca aceasta contine multe vitamine si minerale.

Asadar, daca pana acum se credea ca strugurii rosii sunt mai recomandati pentru sanatatea noastra, si in special pentru cea a inimii, decat strugurii albi, numitul studiu a demonstrat ca este un mit.

Cercetatorii italieni si americani au ajuns la concluzia ca ambele tipuri sunt capabile sa ofere aceeasi protectie organismului contra bolilor cardiovasculare si, prin urmare, nu trebuie sa plecam de la nicio prejudecata cand comparam soiurile.

Cu aceeasi ocazie, un alt lucru spectaculos a mai iesit in evidenta. Cercetarile efectuate pe soareci au aratat ca “pielea” strugurilor are aceeasi valoare nutritiva ca si interiorul gelatinos.

In studiul de laborator cercetatorii au format din animalute trei grupe: primul grup a beneficiat de o dieta normala, al doilea grup a primit extract de pulpa de struguri, iar al treilea a primit extract din piele de struguri.

Dupa 30 de zile, echipa  a investigat soarecii si a constatat ca cei care fusesera hraniti cu piele si pulpa de struguri prezentau un risc mai mic de accident vascular cerebral si atac de cord. Intre cele doua componente, asadar, nu exista nicio diferenta care sa incline balanta in favoarea uneia sau alteia. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Mandarinele pentru sanatate

    Mai mici decat portocalele, dulci si aromate, bune ca gustare sau sub forma de suc (dar si in diverse retete pentru desert), mandarinele sunt pentru multi citricele preferate.

  • Produsele din soia, postul si sanatatea

    Primii in istorie care au recunoscut valoarea nutritiva a plantei de soia au fost chinezii. Aceasta intra de peste 4000 de ani in alimentatia de baza a celui mai numeros popor de pe glob, alaturi de orez, grau, orz si mei.

  • Consumul de oua si sanatatea inimii

    Astazi ne propunem sa demontam inca un mit legat de alimentatia de zi cu zi, aducand in discutie relatia dintre consumul de oua si sanatatea inimii. Este, oare, fondata teama ca mancand regulat oua ne expunem la unele boli ale inimii?

  • Regulile fundamentale in alimentatia chinezeasca

    Preocuparea pentru alimentatia sanatoasa detine in China o lunga traditie. Baza Medicinei Traditionale Chinezesti reprezinta imaginea energiei (Qi), care influenteaza sanatatea si performantele.

  • Plantele de interior: cele mai frecvente greseli privitoare la ingrijire

    In majoritatea cazurilor erorile de ingrijire pe care le comitem sau locurile nepotrivite sunt factorii care influenteaza sanatatea si buna dezvoltare a unei plante.


Warning: fopen(cache/1533075cb7a2f6902545cf75299fb64d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139