Specialitati ardelenesti de toamna. Supa de dovleac


Dovleacul nu se numara doar printre cele mai gustoase legume de toamna ci sta deopotriva alaturi de cele mai sanatoase. Pana cand iarna isi va intra in drepturi, este de dorit sa consumam dovleac cat mai frecvent si in maniere cat mai diverse. O reteta simpla, care se bucura de reptuatia ca nu da gres niciodata indiferent de oaspetii de la masa, este supa proaspata de dovleac.

Nu stim altii cum sunt, sau mai degraba ce gusturi au, dar noi am preferat sa va aducem in atentie specialitatea cu toate caracteristicile intalnite in Ardeal. Speram sa va placa! Mai trebuie spus doar - inainte de a trece la reteta propriu-zisa - ca nici macar intr-o regiune cat Transilvania obiceiurile culinare nu sunt omogene, si ca  vor exista variatii de la o carte de bucate la alta. Sunt locuri unde supa de dovleac se gateste doar cu smantana, si locuri unde gospodinele o realizeaza ca in randurile urmatoare: 

Ingrediente:

1 kg dovleac
1l lapte dulce
2l lapte batut
Smantana (optional)
100 ml ulei
1-2 ardei grasi 
faina
boia dulce
sare
marar verde
delikat

Timp de preparare: 30 de minute

Mod de preparare:

Se curata dovleacul si se razuie in fasii mai lungi. Se pune uleiul la incins, se adauga faina, putina boia si se prajeste putin. Se stinge cu laptele dulce. Se pune apoi dovleacul stors in lapte si se fierbe. Se adauga sare, ardeiul gras curatat de seminte si taiat in jumatati, delikat si marar. Cand este fiert dovleacul se pune laptele batut. In functie de preferinta, se serveste calda sau la temperatura camerei, cu sau fara smantana.
Pofta buna!

Sursa foto:evernewrecipes.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Punci fara alcool pentru zilele de toamna

    O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam alune de padure

    Crude (preferabil pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive) sau prajite, ca gustare sau folosite in diverse retete de desert, in salate de fructe sau, de ce nu, ca un ingredient surpriza intr-o salata de legume de toamna, alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase

  • Cocktail de toamna cu whiskey si cidru

    Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.

  • Supa de dovleac si salvie

    Servita fierbinte si cu ceapa verde presarata, supa de dovleac si salvie poate fi tot ceea ce are nevoie organismul in timpul sezonului rece.


Warning: fopen(cache/0495382c5b631c23411dcc987c71dcbf) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139