Sfaturi generale pentru plantele de interior

interior plantJerry Seinfeld spunea: Eu nu am plante in casa. Nu vor sa traiasca pentru mine. Unele din ele nici macar nu asteapta sa moara, se sinucid.
Sunteti si dumneavoastra in aceasi postura? Va neglijati plantele din cauza ca nu stiti sa aveti grija de ele? Cititi articolul in continuare si veti afla cum 10 schimbari simple va vor face sa va simtiti ca un gradinar innascut!

1. Plantele 'se intind' dupa lumina, asa ca e bine sa rotiti planta din cand in cand, ca sa creasca dreapta.

2. Fiti atenti la necesitatile de lumina ale plantelor dvs. de interior. O planta care nu are suficienta lumina pare firava. Puteti scapa de aceasta problema cumparand surse de lumina artificiala sau cumparand de la inceput plante corespunzatoare cantitatii de lumina naturala din casa dvs. Plantele care au necesita expunere medie sau scazuta la lumina sunt o alegere sigura pentru cele mai multe situatii. Ganditi-va bine inainte de a cumpara!

udati planta3. Folositi apa la temperatura camerei. Udati-le bine dar aveti grija ca pamantul sa nu musteasca de apa pentru ca acest lucru duce la putrezirea radacinilor; un pamant bine drenat ajuta la indepartatea acestui pericol. In fuctie de specie, plantele au nevoie de apa in cantitati diferite, dar o regula se aplica tuturor: prea putina apa le omoara, prea multa, la fel.

4. Curatati plantele. Asemenea copiilor, si plantele au nevoie sa fie spalate de pamant, praf si mizerie, dar spre deosebire de ei, plantele trebuie spalate doar ocazional. Puneti planta in chiuveta din bucatarie sau in cada si udati-o usor cu un dispozitiv care sa imprastie apa. Folositi apa calduta si lasati planta sa se usuce inainte de a o pune in locul ei obisnuit.

5. Plantele infrumuseteaza interiorul unei case, dar nu uitati ca ele sufera daca sunt tinute intr-un mediu inchis, cu aer uscat sau fum. Prin urmare, nu uitati sa aerisiti de cel putin cateva ori pe saptamana.

planta de interior6. La fel ca si oamenii, plantele se simt bine in temperaturi de 19-24C ziua si 9-14C noaptea. Observati cum se 'comporta' planta, si daca nu arata prea bine, e posibil sa ii trebuiasca numai o schimbare a temperaturii pentru a-si reveni.
Sfat: Nu asezati plantele intr-o camera prea calduroasa si ele va vor fi recunoscatoare.

7. Pastrati eticheta de pe ghivecele cu flori cumparate, astfel nu veti uita numele, tipul si modul de ingrijire al plantei.
Sfat: lipiti intr-un carnetel etichetele de pe ghivece sau scrieti sfaturi de ingrijire pentru plantele pe care le aveti; includeti data cumpararii, a tratarii plantei cu fertilizator, a replantarii.

8. Plantele de interior trebuie 'hranite' des pentru ca prin udare se inlatura din pamant substante nutritive importante. Aveti de ales fie intre un fertilizator care se adauga in pamant fie unul lichid, pe care sa-l adaugati in cantitati mici in apa, atunci cand udati planta. Nu tratati plantele cu substante nutritive iarna; se recomanda sa faceti acest lucru regulat incepand cu luna martie si pana in octombrie, in perioadele de crestere si inflorire.
Sfat: notati pe un calendar data la care ati tratat plantele cu ingrasamant. Nu este o stiinta exacta, dar veti sti ce le trebuie plantelor dupa cum arata: daca le faceti acest tratament prea des, frunzele capata un aspect de ars si se usuca.

plante de interior9. Atunci cand cultivati plante in ghiveci nu folositi pamantul din gradina pentru ca nu veti avea rezultate bune. Pamantul de afara poate contine insecte, buruieni si organisme care pot imbolnavi chiar plante sanatoase de interior. In plus, pamantul obisnuit de gradina devine compact cand e pus in ghivece mici, lucru care dauneaza radacinilor plantei si poate impiedica drenajul.

10. Atat noi, cat si plantele, avem nevoie de spatiu pentru a ne dezvolta. Daca observati ca radacinile ies afara prin gaura de scurgere a apei din ghiveci sau par dese si/sau inghesuite, e semn ca trebuie sa schimbati ghiveciul cu unul mai mare.
Sfat: cand alegeti un ghiveci pentru plantele de interior, asigurati-va ca drenajul se va realiza cum trebuie. 

Articole asemănătoare

  • Apa de la robinet si plantele de interior

    Plantele de interior au nevoie pentru a se dezvolta armonios de patru lucruri de baza: apa, lumina, temperatura optima si pamant fertil.

  • Plantele de interior: cele mai frecvente greseli privitoare la ingrijire

    In majoritatea cazurilor erorile de ingrijire pe care le comitem sau locurile nepotrivite sunt factorii care influenteaza sanatatea si buna dezvoltare a unei plante.

  • Plante de interior care purifica aerul

    Plantele de casa fac mai mult decat sa aduca luminozitate si culoare in designul unei incaperi. Ele ofera si beneficii reale pentru sanatatea corpului.

  • Frunze pestrite printre plante de apartament

    Tot mai des intalnita intre plantele de interior decorative prin frunzis, Hypoestes phyllostachya cucereste prin aspectul deosebit al frunzelor sale pestrite, ce ajung si la nuante de rosu-purpuriu.

  • Plante de apartament - Lisianthus

    Flori delicate in buchete sau ghiveci. Lisianthus se cultiva atat pentru obtinerera de flori taiate, folosite in alcatuirea buchetelor, cat si in ghiveci ca planta de interior. Un lucru important ce trebuie mentionat inca de la inceput este acela ca planta ridica pretentii mari, cultivarea ei nefiind deloc facila.


Warning: fopen(cache/d557f2c4b270e82fb89f1ea0313189a0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139