Secretele condimentelor

Chiar daca sarea si piperul sunt considerate suficiente pentru a da gust felurilor de mancare,  arta gastronomica intrebuinteaza uneori un numar superior de condimente pentru expresivitate. Cu zeci de plante si condimente, proaspete sau uscate, la dispozitie,  modalitatile in care acestea pot fi combinate sunt teoretic nelimitate. 

Exista reguli care te vor ajuta sa transformi o masa obisnuita intr-una memorabila doar prin intermediul condimentelor. Oricine este la inceput predispus la greseli, de aceea cand vrei sa obtii amestecuri interesante de condimente, trebuie sa pornesti intotdeauna de la aromele care iti sunt familiare.

Pentru iubitorii alimentelor cu specific Italian sau mediteranean, asta se traduce prin folosirea cimbrului, frunzelor de dafin, a rozmarinului  si oreganoului. Treptat, in functie de reteta se poate adauga si cate un ingredient exotic, insa doar in stiinta de cauza.  Atentie, cand condimentezi mancarea nu adauga prea mult de la inceput, altfel risti sa “strici” intreaga compozitie.  Salatele pot fi drese cu anason, busuioc, tataneasa, coriandru, chimen, papadie, marar, soc, galbenele, menta, patrunjel, tarhon si cimbru.

In principiu, pe continentul nostru bucatarii nu folosesc mai mult de 3-4 tipuri de condimente intr-o reteta, decat daca acest lucru este clar specificat. De pilda, anumite mancaruri indiene folosesc pana la 10 tipuri de condimente. Combina o planta cu gust puternic cu una cu gust delicat.

Rozmarinul are o aroma distincta, care poate coplesi cu usurinta orice fel de mancare, de aceea cel mai bine se impaca cu patrunjelul, arpagicul sau tarhonul.  Gateste si cu plante proaspete si cu plante uscate. Verdeata se pune in mancare chiar inainte de servire pentru a profita de calitatile sale aromatice. Pentru felurile de mancare care se gatesc repede, incearca sa adaugi condimentele uscate mai devreme, iar pe cele proaspete cand mancarea este gata. 

Fierberea indelungata a condimentelor poate duce la pierderea aromelor sau la o aromare prea puternica, in unele cazuri.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Clairin, romul pur pentru cunoscatori

    Originar din Haiti si produs in cele cateva sute de distilerii artizanale (nu putine dintre ele pastrand cu grija si gelozie secretele de fabricatie transmise de la o generatie la alta), clairin este unul dintre cele mai pure tipuri de rom din lume, facut in maniera traditionala de multa vreme si foarte apreciat de cunoscatori.

  • Smoothie cu banane, lapte de soia si cardamon

    O bautura in care gustul condimentelor exotice se intalneste cu notele dulcege ale bananelor, laptele vegetal si aroma fructata a smochinelor.

  • Plante care te ajuta sa memorezi mai bine

    “Minte sanatoasa in corp sanatos” este un vechi proverb ce rezuma filosofia de viata a latinilor. Pentru cei de astazi, exercitiul mintii este unul din secretele longevitatii, alaturi de

  • Istoria condimentelor in gastronomia europeana

    Nevoia permanenta de hrana, impreuna cu dorinta oamenilor de a explora noi taramuri ale gustului, au condus cu foarte mult timp in urma la conturarea artei gastronomice.

  • Falafelul, o specialitate arabeasca de post

    Apeland frecvent la parfumul condimentelor orientale, bucataria arabeasca se prezinta deosebit de savuroasa si atractiva pentru noi europenii.


Warning: fopen(cache/9e350c49fb914fec7c7ffa605b535250) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139