Falafelul, o specialitate arabeasca de post
Apeland frecvent la parfumul condimentelor orientale, bucataria arabeasca se prezinta deosebit de savuroasa si atractiva pentru noi europenii. Falafelul este o specialitate preparata din naut, ce poate fi atat pe placul vegetarienilor cat si a persoanelor care postesc. Falafelul poate fi servit ca antreu, dar si ca un fel de mancare in sine alaturi de lipie libaneza, sosuri pe baza de tahini si cu salata de rosii cu patrunjel.
Putina istorie...
Originea geografica a falafelului este putin necunoscuta si controversata. In mod traditional, se considera ca locul din care s-a raspandit in intreaga lume ar fi Egiptul. Credinciosii Bisericii Copte obisnuiau aici sa manance acest tip de mancare in posturile de peste an. In zilele noastre, in Egipt si Israel falafelul este un simbol culinar national.
Cat de sanatos este falafelul?
Dupa cum am mentionat deja, prin acest nume libanezii se refera atat la chiftelute, simple, cat si la un fel de mancare ceva mai complex. Daca langa turtitele prajite de verdeata adaugam sosuri si alte ingrediente, este de la sine inteles ca si valoarea nutritiva cunoaste variatii importante.
Falafelul are un nivel ridicat de proteine datorita nautului care este substituent al carnii. Proteinele sunt bine venite in organism, din vreme ce furnizeaza aminoacizi pe care corpul nu este capabil sa-i sintetizeze. Daca urmariti sa castigati masa musculara, atunci ar trebui sa mancati mai des falafel!
O alta caracteristica a falafelului in avantajul dumneavoastra este continutul scazut de grasimi saturate. Va reamintim ori va informam, dupa caz, ca grasimile saturate au fost asociate in urma studiilor cu mai multe afectiuni grave, printre care cancerul de san si cancerul de prostata.
Acest tip de preparat mai contribuie cu multe fibre dietetice, fapt ce se traduce in cazul consumatorilor "fideli" printr-un sistem digestiv sanatos. Tractul bolului alimentar in cazul de fata initiaza un adevarat proces de curatare (mai ales fizica) a intestinelor.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Akabanga - uleiul cu chili servit cu pipeta
O specialitate deosebit de populara in Rwanda, devenind in ultimii ani aproape un simbol national gastronomic, Akabanga este un ulei cu ardei iute, dar atat de picant incat este vandut cel mai adesea in sticla mici cu pipeta, asemanatoare celor de medicamente.
-
Chiftelute de post din piure de cartofi
O reteta pentru una din zilele in care nu stim ce sa mai gatim de post poate fi cea de chiftelute din piure de cartofi.
-
Bradutii de Craciun. Cel mai simplu desert de post
O reteta a copilariei care se incadreaza perfect in etapa premergatoare a Craciunului cu zile de post este aceea pentru Braduti. Bradutii de Craciun, daca va aduceti aminte, erau niste prajiturele piramidale ninse din belsug cu zahar vanilat, care se obtineau cu ajutorul unei matrite.
-
Retete de post. Tocanita de mazare cu soia
Tocanita de mazare cu soia cubulete este o reteta gustoasa de post, pe care o puteti pregati pentru familie la masa de pranz.
-
Prajitura de post cu miere si nuca
O prajitura gustoasa, ideala pentru servit in momentele cand suntem vizitati de rude ori prieteni, este prajitura de post cu miere si nuca.