Scortisoara si povestea ei

1 . Cu aroma ei pe care o recunosti imediat, transformand orice reteta cu notele sale exotice, scortisoara nu este una dintre cele mai populare si  indragite mirodenii din arta culinara, dar si una dintre cele mai vechi. Mentionata in mai multe randuri in Vechiul si Noul Testament, era folosita in Egiptul Antic (unde era mai valoroasa la un moment dat decat aurul) in ritualurile de imbalsamare, fiind considerata ca avand origine sacra.

In secolul I al erei noastre scortisoara era una dintre cele mai rare si mai scumpe marfuri din Imperiul Roman, ajungand sa coste in anumite perioade de 15 ori mai mult decat argintul, fiind cantatat de poeti si folosita nu doar pentru gustul ei, dar si pentru a le demonstra invitatilor cat de puternica si bogata era familia. Multi negustori au castigat averi de pe urma lor, dar pe masura ce negotul s-a dezvoltat si pretul a scazut si aceasta mirodenie avea sa fie des intalnita in bucatarii si pe mese. Iar in China antica scortisoara era folosita nu doar in arta culinara traditionala, dar si in diverse tratamente din medicina populara.

2. Pentru a le demonstra si celorlalti ca regreta uciderea sotiei sale, imparatul Nero ar fi sacrificat la funeraliile acesteia o cantitate impresionanta de scortisoara (suficienta pentru an) pe care a ars-o ca o ultima ofranda.

3. In scortisoara veti gasi fibre, calciu, fier, antioxidanti, are un bun efect anti-inflamator, antibacterian si dezinfectant, este recomandata celor care au diabet zaharat sau vor sa il previna, reduce tensiunea arteriala, ajuta inima sa fie mai sanatoasa, imbunatateste digestia, iar consumul frecvent ajuta productia de serotonina, facandu-ne mai fericiti si mai echilibrati.

4. Arborele de scortisoara poate sa atinga la maturitate 15 metri inaltime.

5. Se stie mai putin ca exista mai multe feluri de scortisoara, cele mai cunoscute fiind Cassia (provenita din Indonezia si China, cel mai des intalnita de altfel) si Ceylon (din Sri Lanka, Madagascar,  Seychelles, considerata de puristi cea mai buna si rafinata). Este adevarat ca un consum exagerat de scortisoara poate fi toxic, mai ales cand vine vorba de Cassia, cu un continut mai ridicat de cumarina decat mai rara si mai apreciata scortisoara Ceylon. Dar scortisoara din Indonezia si China este mai ieftina si mai usor de gasit, asa ca este o prezenta obisnuita in magazinele din toata lumea.

6. Florile arborelui de scortisoara, delicate, mici, de un alb-galbui cu note verzi, au un miros surprinzator de neplacut pentru cei care le asociaza cu aroma popularei mirodenii.

7. In scortisoara macinata veti gasi aproximativ 81 la suta carbohidrati, in jur de 11 procente apa si 4 la suta proteine.

Foto: needpix.com

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/af78fb02135fcdb81970cc12c86140c8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139