Scoarta de salcie, un leac antireumatismal si sedativ

Salcia, acel arbore cu ramuri subtiri si mladioase intalnit in preajma apelor, mai este cunoscuta in unele regiuni ale tarii sub numele de lozie, mlaja, rachita, rachitica sau zalog.

Zarita din departare aminteste de o tanara cu parul lung, fapt pentru care este asociata cu dragostea, cu clipele dulci de romantism si cu sentimentele curate. Dincolo de valul de magie care o inconjoara, salcia are calitati concrete prin care se remarca, acestea fiind desigur de ordin medicinal.

In mod obisnuit de la ea se recolteaza scoarta, de pe ramurile de 2-3 ani, prin jupuire in fasii. Substantele active din scoarta (taninuri, ceara, rasini, oxalati etc) confera preparatelor proprietati, analgezice, sedative, tonice, astringente si hemostatice.

Salcia este o specie indispensabila in tratamentul bolilor reumatismale si, in general, al bolilor care se manifesta prin dureri musculare si osoase, asociate sau nu cu diminuarea mobilitatii articulatiilor.

Contine apreciabile de compusi ai acidului salicilic, care determina o actiune antiinflamatoare certa, comparabila sau mai mare decat a aspirinei, dar fara efectele adverse ale acesteia. Dealtfel, componenta principala a renumitei aspirinei, a fost extrasa pentru prima oara din scoarta de salcie in anul 1838.

Se recomanda deopotriva in uz intern sau extern, in diferite preparate, precum:

a) pulbere - se ia sublingual, de 3 ori pe zi, cate 1/2 lingurita, inainte de masa;

b) decoct - se fierb timp de 20-30 minute 2 linguri de scoarta martuntita intr-o cana de apa, solutie din care se iau zilnic 3-4 linguri;

c) macerat - se lasa la temperatura camerei, timp de 2 saptamani, 4 linguri de pulbere de scoarta intr-un litru de vin bun. Se strecoara, se pune in sticlute de mici dimensiuni, colorate si bine inchise si se ia cate un paharel inaintea fiecarei mese, actionand deopotriva ca antireumatismal si sedativ.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sos de portocala cu ghimbir, otet si zahar

    Il intalnim cel mai adesea in retetele de inspiratie asiatica, un sos dens, cremos, cu note picante si dulcegi, aromat si acoperind legumele sau carnea si oferindu-le un gust puternic si seducator. Usor de facut si acasa, pastrand pe cat posibil reteta generala si inovand dupa gust si ingredientele disponibile. La final trebuie sa fie in acelasi timp dulce si acrisor, putin iute si folosit cald, chiar fierbinte.

  • Cocktail de vara cu vin rosu si fructe

    Daca beti cu placere un smoothie plin de vitamine, mai ales cand afara e tot mai cald, de ce sa nu incercati o reteta in care alaturi de fructe aromate alegeti un vin rosu sec sau, de ce nu, unul dulce si parfumat.

  • Fructe bogate in fibre pentru o alimentatie echilibrata

    Perele sunt dulci si aromate, dar si una dintre cele mai bune surse de fibre, 200 de grame de fruct oferind corpului in jur de 6 grame de fibre. Un desert delicios si mai ales sanatos.

  • Cinci alimente ce reduc nivelul de anxietate

    Migdalele: crude, sunt o excelenta sursa de magneziu, pentru ca intr-o portie de doar 30 de grame veti gasi aproximativ 75 de mg de magneziu, esential pentru o stare de bine si relaxare. Este de fapt un truc simplu, si anume sa gasesti acele fructe si legume care mentin sau cresc nivelul de serotonina, asa ca in perioadele stresante ne vom simti mai calmi, vom putea sa luam mai repede si mai usor deciziile corecte, vom suporta mai bine momente de criza care ne scot din ritm.

  • Salate gustoase. Salata de sfecla rosie cu cartofi si ton

    Multe salate usoare si gustoase puteti prepara intr-un mod rapid pentru o masa delicioasa. Va invitam sa pregatiti salata de sfecla rosie cu cartofi si ton.


Warning: fopen(cache/bc3d3c4065b08f2de4a7b51f88a19138) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139