Rosiile protejeaza pielea impotriva razelor ultraviolete


Una dintre legile elementare enunatate de nutritionisti spune ca in timpul sezonului cald alimentatia noastra ar trebui sa contina mai mult decat oricand produse naturale cu efect racoritor si hidratant.  Daca vara, pofta noastra de rosii atinge cote maxime, acest lucru se intampla datorita faptului ca organismul “stie” de ce are nevoie.

Importanta alimentara si terapeutica a acestor fructe mari, carnoase si zemoase, deriva din continutul bogat in vitamine, glucide, acizi organici, saruri minerale si elemente energetice. Culoarea fructelor este data de combinatia dintre pigmentii carotenoizi (licopenul rosu si carotenul portocaliu). In verile insorite si calde se sintetizeaza mai mult licopen, iar fructele capata o culoare rosie mai intensa.

Unele cercetari arata ca rosiile pot conferi un surplus de protectie contra arsurilor cauzate de soare. Intr-un studiu, paricipantii care au consumat 2 linguri si jumatate de pasta de tomate (sau care au baut cca 2 cesti de sud de morcov pe zi) au suferit arsuri cu aproape 50 % mai reduse prin expunere la raze ultraviolete. In acelasi timp, se arata, la persoanele care au primit suplimente de licopen sau licopen sintetic,protectia nu a fost la fel de eficace. 

Acest lucru arata cat de important este sa nu neglijam sfaturile nutritionistilor cand vine vorba de intrebuintarea rosiilor, si a celorlalte fructe ori legume cu continut sporit de licopen, in alimentatie. Pe langa rosii, ardeii rosii, caisele, strugurii rosii, piersicile, grapefruit-ul rosu, sfecla rosie sau vinul rosu contin de asemenea cantitati imrpesionante de licopen. Sucul de rosii este adesea folosit in bucatarie datorita efectului saualcalinizant, dat de continutul sporit de saruri minerale (indeosebi potasiu si magneziu).

Sucul se poate consuma in stare simpla, sub forma a 2-3 pahare pe zi, potrivit medicilor canadieni.  Iti vine sau nu sa crezi, s-ar parea ca sucul de rosii, datorita continutului bogat in licopeni, sa contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, dar si la prevenirea anumitor forme de cancere, la prevenirea bolilor cardiovasculare. 

Atunci cand rosiile sunt gatite, licopenul este eliberat din celulele rosiilor. Din aceasta cauza, specialistii recomanda consumul de rosii gatite, pentru a beneficia de efectele pozitive ale licopenului. Licopenul este solubil in grasime, astfel ca adaugarea unei lingurite de ulei de masline in sucul de rosii, intensifica proprietatile si absorbtia acestei substan.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Citricele, alimente necesare in sezonul rece

    Noi romanii nu putem concepe Sarbatorile de iarna fara prezenta acestor minunate fructe numite citrice. Gustul lor exotic si mirosul inconfundabil ne fac mai frumoase zilele de iarna. Citircele sunt populare mai ales in timp sezonului rece. Acestea au un aport scazut de calorii, insa sunt foarte satioase si delicioase.

  • Plante care inlesnesc frumusetea ochilor si vederea

    Ochii sunt printre cei mai buni indicatori ai starii de sanatate a organismului. Aspectul acestora mai graieste, insa, si despre propria lor sanatate, ce poate fi incurajata de o alimentatie potrivita.

  • Protejarea pielii impotriva razelor solare periculoase

    Este foarte bine cunoscut faptul ca protectia anti – solara ne fereste de neplacerile cauzate de razele UV, care sunt responsabile pentru imbatranirea

  • Mituri anti - imbatranire: ce ne mentine mereu tineri?

    Ne pot intineri fructele si legumele? Este doar un zvon sau pura realitate? Ei bine, alimentatia cat mai naturala si sanatoasa si o viata echilibrata (fara tigari, cu putin alcool, miscare si relaxare in mod regulat, suficient sport) reprezinta baza pentru o viata indelungata.

  • Alimente sanatoase pentru piele

    Poluarea, instabilitatea vremii, stresul si un regim alimentar precar sunt doar cateva cauze care duc la imbatranirea pielii.


Warning: fopen(cache/e07eee206c83e9147b2e1bae564e8df2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139