Rezervatia codrul secular Glodeasa


Inaintand spre Muntii Baiului pe Valea Doftanei, in amonte de satul Traisteni drumetul intalneste codrul secular Glodeasa si rezervatia cu acelasi nume. Mult mai putin cunoscut si frecventat de iubitorii de natura, acest obiectiv ofera clipe cu adevarat unice turistilor aflati in cautarea  simplitatii si odihnei.

Rezervatia Glodeasa se gaseste la o altitudine cuprinsa intre 700 si 900 metri si ocupa o suprafata de peste 500 hectare. Suprafata propusa pentru ocrotire prezinta o remarcabila varietate peisagistica: paduri, stanci, roci la zi, pajisti, chei, ape dulci. Calitatea sitului este data de prezenta numeroaselor specii de plante rare, aflate pe Lista Rosie nationala.

Unul dintre punctele forte ale rezervatiei Padurea Glodeasa a fost lipsa exploatarii forestiere, fiind considerata de catre autoritati o raritate pe plan european, o padure virgina care prezinta vestigii ale unei naturi neatinsa de mana omeneasca. Padurea seculara de fag si de brad, cu varste intre 200-300 ani, se compune in mare parte din arbori cu inaltimi de 40-45 m.

Printre speciile faunistice protejate aflate in arealul sitului se afla: ursul brun (Ursus arctos, ivorasul-cu-burta-galbena (o broasca din specia Bombina variegata) si tritonul carpatic (Triturus montandoni), toate aflate pe lista rosie a IUCN, caprioara (Capreolus capreolus) sau pisica salbatica cretana (Felis silvestris cretensis), precum si un gasteropod (Alopia plumbea doftanae) endemic pentru Romania.

Flora protejata a sitului are in componența arbori: brad argintiu (Abies alba), zada (Larix decidua) si ierburi cu specii de: brancuta (Rorippa islandica), orhidei cu specii de Herminium monorchis, Pseudorchis albida si Goodyera repens, brebenei (Corydalis solida), buzisor (Corallorhiza trifida), silur (Euphrasia micrantha), orhideea fantoma (Epipogium aphyllum) sau sugatoare (Monotropa hypopitys) La Glodeasa au fost prezervate multe plante rare, mai ales din familia orhideelor.

Accesul in rezervatie se face printr-un drum forestier care se desprinde la stanga din drumul ce urca spre catunul Valea Neagra, la aproximativ 3 kilometri mai sus de satul Traisteni, in zona Plaiului si Vaii Orjogoaia. 

Sursa foto:valeadoftanei.ro  

I. C.

Articole asemănătoare

  • Rezervatia mixta Saraturi Murighiol

    Vizitata pentru peisajul deosebit si practicarea pescuitului, Rezervatia mixta Saraturile Murighiol face parte din Rezervatia Naturala Saraturi. Obiectivul este accesibil turistilor fara taxa de vizitare si ofera conditii bune de campare.

  • Roua cerului si Rezervatia Tinovu Mohos

    Roua cerului (Drosera rotundifolia), unica planta carnivora din Romania se intalneste in turbariile din muntii nostri dar si in nordul Europei, America de Nord, Siberia, Corea, Japonia si Noua Guinee.

  • Urmele Codrilor Vlasiei au nevoie de ajutor

    Daca Transilvania se traduce prin “teritoriul de dincolo de padure”, aceasta are legatura probabil si cu legendarii Codrii ai Vlasiei care acopereau odinioara partea estica a Tarii Romanesti.

  • Rezervatia naturala Fanjingshan, China

    Rezervatia naturala complexa Fanjingshan din China are suprafata de 567 km patrati si este situata in nord-estul provinciei Guizhou, pe muntele omonim,

  • Nuferii termali de la Baile 1 Mai

    Rezervatia cu nuferi termali de la Baile 1 Mai reprezinta un caz singular pentru Romania si restul Europei si o raritate la nivel mondial.


Warning: fopen(cache/e4af466790179b9846c7bab9541a307c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139