Nuferii termali de la Baile 1 Mai
Rezervatia cu nuferi termali de la Baile 1 Mai reprezinta un caz singular pentru Romania si restul Europei si o raritate la nivel mondial. Statiunea se bucura de un climat de tip continental moderat de ses, temperatura medie anuala fiind de circa 10 grade Celsius, iar cea din perioada estivala, de 21,4 grade Celsius.
Apele lacului cuibarit pe firul paraului Peta inregistreaza constant pe parcursul anului temperatura de 30 grade Celsius si poseda calitati de care orice impatimit al biologiei se minuneaza.
Nufarul termal (Nymphaea Lotus Thermalis) a fost in ultimii 400.000 ani, in ciuda aspectului gingas, un luptator neinvins de toate schimbarile climatice petrecute la nivel planetar. Fiind considerata o specie subtropicala, fara indoiala legatura cu aceste meleaguri dateaza din perioada cand Europa era strabatuta de unul din tropice.
Biologii subliniaza de asemenea ca nufarul termal este o specie relicta care nu pare sa fi resimtit perioada de glaciatiune, gratie apelor calde ale paraului Peta. Cum o minune nu pare sa vina nicioadata singura, nufarul termal a fost insotit in decursul erelor geologice de Melanopsis Parreyssi, o specie de melc incadrata in categoria fosilelor vii.
Tot in Lacul Peta printre nuferii alb-galbui poate fi vazuta o specie rara de peste, Rosioara lui Racovita, botezata in cinstea marelui savant roman care a descoperit-o. Pentru sporirea spectacolului oferit de natura, Rezervatia Naturala Paraul Peta a fost imbogatita in ultima vreme si cu alte specii valoroase de nuferi: Nufarul alb si Lotusul indian.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Merele: curiozitati, recorduri, istorie
Cu peste 7500 de soiuri cultivate in toata lumea, rosii, verzi, galbene (si nu numai), de la cele putin mai mari decat o cireasa la mere de dimensiunea unui grepfrut, unul dintre cele mai populare fructe din toate timpurile continua sa fie gustarea sau desertul preferat pentru multi dintre noi.
-
Ingrijirea plantelor in timpul iernii
Frigul, vanturile uscate care bat in timpul iernii, pot indeparta rapid umezeala de pe suprafata plantelor si de la radacini. Cele mai susceptibile sa se usuce si sa piara inainte de vreme din gradina sunt exemplarele plantate toamna tarziu,
-
Sarbatori de iarna, plante si traditii strabune
Din 6 decembrie pana pe 6 ianuarie, adica de la Sfantul Nicolae pana la Boboteaza, crestinatatea parcurge cea mai importanta si bogata perioada in materie de credinte, traditii si obiceiuri. Din punct de vedere religios, apogeul este atins in ziua Nasterii Domnului iar din perspectiva civila, in noaptea de la cumpana dintre ani.
-
Gradinile de la Villandry, Franta
Gradinile de la Villandry sunt cele mai renumite si spectaculoase dintre toate care se intalnesc pe valea fluviului Loire.
-
Ceaiul de la ora cinci
Moda ceaiului, oricat ar parea de ciudat astazi, a fost lansata in Europa de catre ... francezi. Se stie mai putin ca dupa ce a fost adus in Europa in secolul XVII, ceaiul a devenit neasteptat de popular in Franta. Mai intai la Paris, unde a aparut in 1636 - cu 22 de ani inainte de a fi "lansat" in Anglia.