Retete arabesti. Harissa - pasta de ardei iute

 Pasta de ardei iute este un condiment picant, utilizat la sosurile pentru carne, tocanite, la ornarea salatelor, la supe si alte preparate.

De asemenea, aceasta pasta se poate servi si simpla, pe paine prajita.

Aceasta pasta de ardei iute se mai numeste harissa. Este o pasta din tarile nord-africane (Tunisia, Maroc, Algeria).


Ingredientele de care aveti nevoie sunt:

15 ardei iuti uscati

3-4 catei de usturoi

1 lingurita de seminte de chimen

1 lingura de boabe de coriandru

1/2 lingurita de sare

5-6 linguri de ulei de masline


Din ingredientele de mai sus se pot realiza 3-4 linguri de pasta.


Mod de pregatire:

Ardeii iuti se curata de seminte si cotoare, insa cu ajutorul manusilor pentru ca acestia sa nu va arda pielea.

Ardeii curatati se pun apoi sa se inmoaie in apa fierbinte, intr-un interval cuprins intre 30 de minute si o ora.

Dupa acest timp, ardeii se scurg de apa si se pun la uscat pe servete.

Usturoiul se piseaza si se amesteca cu putina sare pana se formeaza o pasta.

Intr-o tigaie se prajesc coriandrul si chimenul fara ulei.

Apoi aceste condimente se macina cu ajutorul masinii de cafea.

Dupa aceea se pun intr-un blender mic urmatoarele: aromele prajite, usturoiul pisat, ardeii scursi de apa si restul de sare.

Se amesteca pana se formeaza o pasta.

Pasta se adauga intr-un bol, in care se mai pune ulei.

Se amesteca pana se obtine o pasta fina.

Pasta astfel rezultata se pune intr-un borcan si se pastreaza la rece in frigider.

 

Iutimea ardeilor o puteti modera adaugand 1-2 ardei copti sau pasta de rosii la acest amestec.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Sos picant cu ardei iute si zahar

    Un sos pentru cei care prefera mancarea picanta, cat mai iute. Veti avea nevoie de 400 grame de ardei iute, de un singur fel sau amestecati, in functie de cat de picant doriti sosul. Si pentru un plus de iuteala puteti lasa si semintele, altfel este mai bine sa le aruncati.

  • Sos picant cu ardei iute, ceapa rosie si otet

    Un sos iute, aromat, bun pentru o gama larga de preparate, relativ usor de pregatit in casa, si care poate fi pastrat la rece pentru 5-6 luni intr-un recipient inchis ermetic. Folositi soiul de ardei iute care va place, si indepartati semintele pentru ca aroma picanta sa nu fie totusi mult prea puternica.

  • Cocktail usor picant cu suc de portocale, whiskey si ardei iute

    O bautura cu aroma de portocale zemoase, dulci-acrisoare, note picante date de ardeiul iute si prospetimea berii reci.

  • Sos picant cu ardei iute si usturoi

    O reteta pentru un sos foarte picant, pe placul celor care vor ca mancare sa fie cat mai iute cu putinta. Puteti creste sau micsora cantitate de ardei iuti folositi.

  • Sangria cu vin alb, ardei iute si fructe de padure

    O varianta de sangria in care vinul rosu este inlocuit de unul alb, fructele de padure aduc aroma dulce acrisoara atat de placuta, iar putin ardei iute ofera surprinzatoare note picante.


Warning: fopen(cache/90add479f5ffe7e1554a5be286022e98) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139