Remedii naturiste impotriva durerilor de dinti
Durerile de dinti sunt greu de suportat, mai ales atunci cand ne lovesc pe neasteptate, iar programarea la medicul stomatolog pare atat de indepartata. Dar pana cand sa ajungem la dentist, exista o serie de remedii naturiste, traditionale, transmise de la o generatie la alta, care ar putea sa ne mai aline putin suferinta. Nu pot inlocui tratamentul stomatologic, asa ca trebuie folosite doar ca o ultima solutie, un adjuvant ce va face durerea macar mai suportabila, daca nu chiar sa dispara cu totul pentru un timp.
Uleiul esential de cuisoare poate fi folosit punand cateva picaturi pe o bucatica de tifon si tamponand usor zona dureroasa (este bun si pentru durerile de gingii). Iar 1-2 cuisoare intregi, mestecate indelung, improspateaza respiratia, reduc placa bacteriana si riscul aparitiei cariilor. Mai puteti aplica la baza dintelui care va doare mici comprese cu otet de mere, gheata, usturoi ras, propolis.
Ceaiul de musetel caldut, fara zahar sau miere, este unul dintre remediile naturale pentru a limita efectul nevralgiilor si al inflamatiilor gingivale. Pregatiti o cana de ceai de musetel, beti cate o gura de lichid cald pe care il tineti in zona dureroasa cateva minute, dupa care il puteti inghiti normal. Are efect antiinflamator si antibacterian, curata si dezinfecteaza, si in plus reduce placa bacteriana.
Tot pentru a reduce placa bacteriana si pentru o respiratie proaspata mestecati frunze de menta, clatiti gura cu suc de lamaie (simplu sau amestecat cu apa) sau mestecati putin dintr-o bucatica de ghimbir. Aceasta radacina cu aroma ei picanta si forma bizara, parfum puternic si intens, este des intalnita nu doar in gastronomie, ci si in medicina traditionala. Putin ghimbir ras, aplicat pe gingie in zona afectata, reduce intensitatea durerii.
Banala apa cu sare (apa la temperatura camerei si 1-2 lingurite de sare pentru o cana) clateste si dezinfecteaza gura, reduce intensitatea durerilor dentare si gingivale, asa ca o puteti folosi pentru a face gargara in momentele de criza sau preventiv, o data sau de doua ori pe saptamana.
Clatiti-va gura cu alcool – rom, whiskey, vodca – pentru a dezinfecta cavitatea bucala sau pentru a amorti durerea atunci cand a devenit greu de suportat. La fel ca aplicarea unei comprese reci sau a unui cub de gheata pe zona dureroasa este o solutie de moment, la care veti recurge pana cand ajungeti la stomatolog.
Smochinele proaspete, bine coapte, dulci si parfumate, pot fi folosite pentru a curata dintii (taiata fructul in jumatate si folositi miezul, frecand usor) si pentru a reduce durerea in momentele de criza. Stoarceti usor smochina pe partea dureroasa, masand atat cat puteti suporta.
Uneori durerea nu este provocata de o carie, un abces sau o nevralgie, ci de ramasite alimentare care au ramas prinse intre dinti. Curatati cu atat dentara, clatiti gura cu apa sau ceai cald sau folositi un remediu clasic, gargara cu apa si sare.
Foto: pixabay.com
Articole asemănătoare
-
Remedii naturiste cu sare
Sarea grunjoasa poate fi folosita ca adjuvant atunci cand apar atat de nesuferitele dureri in gat, fie ca este vorba de laringite sau faringite, fie de o senzatie de jena dupa un suc prea rece sau o inghetata mancata repede. Se face gargara cu un pahar de apa fierbinte in care s-au dizolvat doua lingurite de sare, clatind apoi gura cu apa curata.
-
Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea
Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.
-
Solutii naturiste pentru un somn mai bun
Ceaiul de musetel (cu sau fara miere, dupa gust) este unul dintre cele mai des intalnite remedii naturiste, fiind folosit pentru a calma durerile usoare de gat si dinti, pentru a calma si relaxa intregul organism si mai ales sistemul nervos, dar si pentru a regla digestia. Dar o cana de ceai de musetel caldut bauta cu 20-30 de minute inainte de ora de culcare ar putea sa va ajute sa aveti un somn mai adanc si mai odihnitor.
-
Remedii naturiste cu nucsoara
Nucsoara este folosita in principal in gastronomie pentru aroma ei aparte, perfecta pentru numeroase retete de prajituri, biscuiti, creme, dar o vom intalni si in retete de cocktail sau alte bauturi de casa, in sosuri pentru feluri din carne, legume, peste. Usor de recunoscut datorita formei, se va pastra intreaga intr-un recipient ermetic inchis.
-
Plante medicinale impotriva simptomelor de raceala
Inainte de a apela la ajutorul medicamentelor din farmacii, daca simptomele racelii nu sunt severe, atunci este bine sa incercam si leacurile naturiste