Reguli pentru conservarea alimentelor in frigider

Exista numeroase motive pentru care, deseori, oamenii nu au timp nici sa-si prepare mancare. In acest context, pastrarea alimentelor proaspete pentru mai multa vreme devine importanta, iar racirea este cea mai la indemana si indicata solutie. Dupa cum ati putut observa in nenumarate randuri, cand alimentele sunt tinute mai multe zile (uneori chiar ore) afara din frigider, ele isi schimba aspectul, gustul si mirosul. 

Aceasta din cauza microorganismelor, printre care se pot ascunde chiar unele tipuri periculoase:  salmonella, E. coli O157: H7, C. botulinum si Listeria. In tot cazul, actiunea aparent banala de a pastra mancarea in frigider are si ea propriile secrete.
 
1. Cititi instructiunile de stocare si data la care expira produsele

2. Incercati sa nu umpleti compartimentele pana la refuz, deoarce asta poate impiedica circulatia aerului rece, lasand unele produse la o temperatura mai ridicata. 

3. Pastrati produsele alimentare similare pe acelasi raft, astfel incat sa stiti de unde sa le luati cand aveti nevoie de ele.

4. Stocati produsele alimentare de dimensiuni mici (iaurtul, untul, branza, sosurile si celelalte), pe cat posibil la nivelul ochilor.

5. Cand mergeti sa cumparati produse alimentare, ar fi recomandat sa nu aveti si alte lucruri de rezolvat dupa aceasta.  Mergeti direct acasa si asezati in congelator alimentele care necesita congelarea. Tineti minte, ele nu ar trebui sa stea decongelate mai mult de 2 ore.

6. Carnea de pui, pestele si celelalte produse de origine animala trebuie sa ajunga imediat in congelator. S-ar crede, poate, ca frigiderul si congelatorul rezolva orice problema. Desigur, frigul este un factor care incetineste dezvoltarea bacteriilor, dar care nu are nici un efect asupra celor aparute. 

7. Nu faceti greseala de a lasa mancarea in acelasi vas in care ati preparat-o sau ati servit-o.  Lasand la o parte aspectul estetic, aceasta incalca flagrant regulile de conservare. Impachetati intotdeauna alimentele sau asezati-le in containere de plastic inainte sa le congelati.


8. Depozitati intotdeauna carnea cruda pe raful de jos al frigiderului, lasandu-le in ambalajul original. De asemenea, pentru a evita scurgerea de lichide pe alte alimente puneti preventiv produsele din carne in interiorul unei pungi de plastic. 

9. Tine fructele separat de legume. Acestea din urma au locul lor, in lada din partea de jos a frigiderului.

10. Stocheaza bauturile imbuteliate, sosurile, condimentele si in general, toate produsele cu termen de valabilitate mai lunga pe rafturile si in compartimentele din interiorul usii frigiderului.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sapte moduri de a folosi cafeaua in casa si gradina

    O ceasca de cafea tare si aromata, simpla sau cu putin lapte, este pentru multi esentiala in fiecare dimineata. Dar zatul de cafea sau cafeaua macinata pot fi folosite in casa si in gradina pentru a rezolva rapid si natural probleme dintre cele mai diverse.

  • Dieta Zone – dieta combinatiilor perfecte

    Dieta Zone are la baza ideea combinarii alimentelor in procente “perfecte” si a fost enuntata de biochimistul Barry Sears. Concluzia medicului a fost ca cel mai bine este sa consumam caloriile in procente adecvate: 40% glucide, 30% grasimi, 30% proteine.

  • Tu pe ce criterii alegi ghiveciul pentru flori?

    Atat in sens practic cat si decorativ alegerea ghiveciului este o optiune esentiala pentru plantele de apartament. Nu exista reguli pentru proiectarea containerelor de flori, afara de aceea care prevede eficientizarea proceselor biologice.

  • Parcul National Lahemaa, Estonia

    Lahemaa, cel mai vechi si important parc national din Estonia, a luat nastere in anul 1971 pentru conservarea peisajului tipic tarilor cu iesire la Marea Baltica.

  • Conservarea alimentelor prin sarare

    In functie de natura, provenienta si valoarea lor nutritiva alimentele au fost impartite de specialisti in opt grupe.


Warning: fopen(cache/c4f34b3d341b5eb20638e58f1598b5e3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139