Dieta Zone – dieta combinatiilor perfecte
Dieta Zone are la baza ideea combinarii alimentelor in procente “perfecte” si a fost enuntata de biochimistul Barry Sears. Concluzia medicului a fost ca cel mai bine este sa consumam caloriile in procente adecvate: 40% glucide, 30% grasimi, 30% proteine.
Regimul a fost urmat cu succes de mai multe staruri de la Hollywood, printre care Demi Moore sau Jenifer Aniston. Dieta Zone propune trei mese principale pe zi, care sa nu depaseasca 500 de calorii, precum si o gustare dupa-amiaza care sa nu depaseasca 100 de calorii.
Majoritatea specialistilor considera dieta sanatoasa, insa exista si voci care sustin ca ar fi nevoie de o cantitate mai mare de carbohidrati. In tot cazul, pentru cei care doresc sa piarda in greutate sau pentru cei care vor sa isi imbunatateasca starea generala de sanatate in scopul ameliorarii unor boli (cum ar fi diabetul, afectiunile cardiovasculare sau alte boli cronice) consumul de alimente conform dietei Zona poate deveni necesitate pentru o vreme.
Principiul este simplu: Limitarea carbohidratilor si echilibrarea lor cu cateva grame de proteie cu un continut scazut de grasimi va vor pastra nivelul de insulina si glucagon echilibrat, iar foamea poate fi tinuta sub control cu un numar mic de calorii.
Rezultatul final va fi scaderea in greutate. Cheia unei vieti sanatoase este consumul de alimente bogate in nutrienti: vitamine, minerale, fibre etc. Aceasta presupune sa consumi cat mai multe fructe si legume, peste, carne alba si produse lactate cu putine grasimi. Ai grija si la cantitatea de mancare pe care o consumi de fiecare data, portiile trebuie sa fie mici si dese.
Nicio dieta nu te ajuta sa slabesti frumos daca nu o insotesti de miscare. Echilibrul ramane cuvantul magic dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand trebuie sa faci miscare. Mai mult efort nu inseamna neaparat o slabire mai intensa si rapida, acesta poate avea si efecte nedorite (dureri de spate, febra musculara) daca nu beneficient de supravegherea unui specialist.
Dieta Zone nu impune sacrificii alimentare majore, fiind de ajuns sa fie respectate doua reguli de baza pentru ca regimul sa dea randament: echilibrul si moderatia la masa. Sunt interzise: alcoolul, bauturile dulci, sucurile carbogazoase, produsele de patiserie, prajelile, prajiturile, fainoasele, mancarurile de tip junk food. De asemenea, trebuie sa eviti pe cat posibil: painea, painea prajita, biscuitii, pastele, orezul, mamaliga, galbenusul de ou, carnea de porc si de miel, branzeturile grase.
Sursa foto: healthyfoodhouse.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Cum impacam dieta cu festinul de Craciun?
La o prima vedere, sarbatorile de iarna nu par a fi de partea celor care urmeaza o dieta ci dimpotriva. Aceia dintre noi care luptam cu kilogramele in plus ori trebuie sa repectam anumite recomandari sosite din partea
-
Dieta Dunkan
Cand vrem sa scapam de kilogramele acumulate suntem in stare sa tinem orice dieta. Exista totusi riscul efectului yo-yo pe care il cunoastem mult prea bine asa ca de fiecare data cautam diete care sa ne ajute sa slabim si sa nu ne mai ingrasam.
-
Vitaminele, cele mai importante in orice dieta
Indiferent daca urmati o dieta destinata pierderii kilogramelor in plus sau una care sa va mentina in forma si sa va fereasca de boli si afectiuni grave, vitaminele sunt
-
Frumusetea tenului este influentata de dieta?
Alimentatia noastra de zi cu zi se reflecta si in modul in care aratam. Dar cat de mult ne influenteaza dieta frumusetea tenului veti afla in cele ce urmeaza. Atunci cand vrem sa stabilim nivelul de sanatate al pielii, dieta trebuie luata automat in calcul la modul serios.
-
Dieta mediteraneana - 3 reguli importante
Pentru a urma un regim alimentar sanatos nu este necesar sa calatoriti pana in Italia sau Grecia ca sa aflati secretele unei diete mediteraneene. De ce tocmai aceasta dieta?