Rasadurile - cum se fac si ce probleme pot aparea
Cand vine vorba de realizarea rasadurilor, tehnica este simpla si materialele de care avem nevoie sunt putine la numar; pe de alta parte, ''recompensa'' va fi mare atunci cand vom vedea plantutele firave, de abia iesite din seminte. Iata, in continuare, cateva sfaturi de baza legate de modul in care trebuie sa puneti semintele de flori la incoltit.
In primul rand, daca optati pentru acest mod de a obtine florile, in loc sa le cumparati direct din magazine sau din piata, veti economisi bani; in plus, veti obtine plantele mult dorite putin mai devreme decat normal, sau, mai bine zis, mai devreme decat perioada in care apar in magazine. In ultima instanta, cand cumparati plicuri cu seminte aveti de ales dintr-o varietate mai mare de specii decat daca ati cumpara direct planta. In afara de ce am spus pana acum, sa nu uitam si de mandria oricarui gradinar impatimit atunci cand va vedea rodul muncii sale.
Inainte de a continua, ar trebui sa intelegem ce anume este o samanta si cum ajunge ea sa se dezvolte intr-o planta de toata frumusetea. Pe scurt, samanta este o ''parte a plantei (inchisa in fruct), care contine embrionul si din care, in conditii prielnice, se poate dezvolta o noua planta'' (DEX '98); in ea sunt stocate substantele nutritive din care se va hrani noua plantuta. Semintele raman in stadiul de repaus pana cand sunt intruniti anumiti factori de mediu care sa declanseze germinatia: umezeala, temperatura, o cantitate de aer necesara si lumina.
Semintele pot fi de doua feluri: hibrizi sau seminte obisnuite. Hibrizii sunt formati prin fertilizarea incrucisata a doua varietati de plante, in ideea obtinerii unor plante cu anumite caracteristici (rezistenta la boli, recolta bogata, etc.).
Semintele obisnuite sunt cele de la plantele la care polenizarea a fost realizata natural de albine, vant, apa, insecte sau pasari, nu in laborator. Cu acestea veti obtine cele mai bune rezultate; celelalte sunt foarte sensibile si nu incoltesc intotdeauna.
In general stim cam cand sa punem semintele la incoltit. Oricum, trebuie sa fi trecut deja pericolul de inghet (pentru a planta direct afara rasadurile, imediat ce s-au dezvoltat suficient); daca faceti rasadurile prea devreme, va trebui sa le tineti in casa prea mult timp, iar ele vor fi prea slabite in momentul in care le veti putea transplanta afara. Acest proces este mult mai usor acum, cand deja pe pachetele de seminte sunt scrise datele cand trebuie plantate semintele.
Materiale necesare:
- vas/vase: ghivece mici, pahare de plastic, pahare de iaurt (din comert), vase de inghetata, chiar si cutia in care se tin ouale. Nu trebuie sa uitati sa faceti gauri prin care sa se scurga apa, altfel planta va avea probleme.
- deoarece semintele contin destule resurse petntru a hrani plantutele in primele zile, ele nu trebuie tratate cu nici un fel de substante fertilizatoare. Folositi un amestec de pamant curat, fara resturi de buruieni, care sa aiba o consistenta destul de densa pentru a absorbi si retine apa, insa fara sa formeze gloduri care sa se prinda de radacini sau sa nu lase aerul sa treaca.
- cum multe seminte seamana intre ele, mai ales odata bagate in pamant, va fi greu sa va dati seama ce plante vor fi, in care vase; asadar, cea mai simpla solutie e sa puneti biletele pe care sa scrieti ce seminte sunt plantate in fiecare vas.
Odata asezate pa/in pamant, semintele nu mai aunevoie decat de apa. Rolul apei este foarte important: inmoaie coaja care inveleste samanta si permite substantelor nutritive stocate inauntu sa hraneasca plantuta. Pamantul trebuie sa fie mereu umed - dar nu imbibat cu apa -, pana cand apare plantuta. In vasele mici pamantul se usuca mult mai repede, asa ca verificati mei des daca planta are nevoie de apa.
O alta conditie pentru ca semintele sa germineze este lumina. Unele seminte au nevoie de o cantitate mare de lumina, astfel ca nu trebuie sa fie acoperite cu pamant. Altele germineaza mai bine daca primesc lumina ''filtrata'', deci daca sunt acoperite cu putin pamant. Exista si seminte care germineaza la intuneric - cele care trebuie acoperite cu un strat de pamant de 1 cm, bine batatorit. Aceste informatii le gasiti pentru fiecare tip de seminte, pe ambalaj. Odata germinate, rasaduriel nou aparute au nevoie de neaparat de lumina, fie ea naturala (situatia ideala) sau artificiala. Cel mai bine este sa asezati vasele cu rasaduri pe pervazurile cel mai bine luminate; uneori va fi nevoie sa suplimentati lumina naturala, pentru ca plantutele au nevoie de 12-16 ore de lumina pe zi.
Temperatura de care au nevoie semintele difera in timpul germinatiei si dupa. In timpul germinatiei, cu cat pamantul este mai cald, cu atat este mai bine. Temperatura recomandata pentru incaperea in care sunt asezate vasele cu seminte este intre 23-32 de grade Celsius. Daca temperatura scade chiar si pana la 21 de grade Celsius, va trebui sa mutati semintele intr-un loc mai cald: langa o soba, aeroterma. Dupa ce plantutele au aparut, temperatura perfecta se incadreaza intre 16-21 de grade Celsius.
Pe masura ce rasadurile isi dezvolta primul set de
Probleme
In general, semintele nu sunt foarte afectate de variatiile mici ce intervin in conditiile de mediu in care sunt crescute; exista insa si exceptii:
- plantutele se ofilesc parca dintr-o data si mor, fara vreun motiv anume: problema este cauzata de o ciuperca. Incercati sa preveniti aceasta situatie, evitand udarea in exces si rarind rasadurile imediat ce par a fi ingesuite. Pentru a impiedica aparitia ciupercii, folositi pamant de buna calitate, steril, si spalati bine inainte vasele in care puneti semintele la incoltit. Oricum, odata ce plantutele s-au ofilit, nu mai aveti ce sa faceti.
- rasadurile cresc foarte inalte, nu stau drepte, au tulpini foarte alungite, iar intre
-
-
Lavinia Rorich
februarie 2007
Gradinamea.ro
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Sapte moduri de a folosi cafeaua in casa si gradina
O ceasca de cafea tare si aromata, simpla sau cu putin lapte, este pentru multi esentiala in fiecare dimineata. Dar zatul de cafea sau cafeaua macinata pot fi folosite in casa si in gradina pentru a rezolva rapid si natural probleme dintre cele mai diverse.
-
Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp
Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.
-
Florile in Feng Shui
Pline de culoare si parfum, folosite pentru a infrumuseta orice spatiu interior sau pentru beneficiile medicinale, florile nu puteau lipsi din Feng Shui, aducand in locuinta fiecaruia energie, creativitate, vitalitate, un plus de prospetime si frumusete. Asa cum era de asteptat fiecare floare va avea semnificatia proprie in Feng Shui. Unele vor aduce intelegerea intre soti si iubirea in interiorul caminului, altele succesul in afaceri sau echilibrul sufletesc, norocul sau creativitatea. Esential este nu doar sa stiti ce va doriti, dar si ce floare va poate aduce indeplinirea dorintei, in conformitate cu principiile Feng Shui.
-
Alergia solara si efectele adverse
Din ce in ce mai multe persoane, in special doamnele si domnisoarele, merg cu regularitate la solar, pentru a intampina vara asa cum se cuvine.
-
Consolidarea imunitatii organismului toamna
In sezonul tomnatic, atunci cand vremea racoroasa isi face aparitia, avem nevoie sa ne sporim imunitatea organismului, pentru a rezista in fata virusilor si bolilor care pot aparea. Astfel, alegerea noastra - necesara - consta, in primul rand, intr-un complex de vitamine.